Lidhje

Zrytarët e NATO-s: Trupat e aleancës do të qëndrojnë në Afganistan përtej majit


Trupat ndërkombëtare planifikojnë qëndrojnë Afganistan përtej afatit majit parashikuar nga marrëveshja e talebanëve me Shtetet e Bashkuara, thanë katër zyrtarë lartë NATO-s, një veprim mund përshkallëzojë tensionet me talibanët kërkojnë tërheqjen e plotë.

"Nuk do ketë tërheqje plo nga aleatët deri fund prillit," i tha një nga zyrtarët agjencisë lajmeve Reuters.

"Kushtet nuk janë përmbushur," tha ai duke folur pa u identifikuar me emër për shkak ndjeshmërisë çështjes. "Me administratën e re Shetetet e Bashkuara do ketë ndryshime politikë, do diskutohet ideja e përhapur për një tërheqje të nxituar dhe mund shohim një strategji shumë të peshuar tërheqjeje."

Administrata e ish-presidentit Donald Trump nënshkroi një marrëveshje me talebanët fillim vitit kaluar parashikonte tërheqjen e gjitha trupave huaja deri maj, këmbim disa garancive për sigurinë nga kryengritësit.

Zoti Trump e paraqiti marrëveshjen - e cila nuk përfshinte qeverinë afgane - si fundin e dy dekadave luftë. Ai e reduktoi numrin e trupave amerikane 2,500 deri janar, i ulëti nga viti 2001.

Planet mbi hapat do merren pas prillit po shqyrtohen tani dhe ka ngjarë jenë një çështje kryesore një takim rëndësishëm NATO-s shkurt, thanë burimet e aleancës.

XS
SM
MD
LG