Lidhje

Rusia shton trysninë ndaj mediave të huaja


Gazetarja Svetlana Prokopyeva
Gazetarja Svetlana Prokopyeva

një seancë apeli martën, prokurorët rusë akuzuan gazetaren Svetlana Prokopyeva si "zëdhënëse Perëndimit" ndërsa gjykata nuk ndryshoi vendimin e gjetjes fajtore se kishte "justifikuar terrorizmin".

Seanca duhet parë kontekstin gjerë veprimeve ligjore Moskës kundër Radios Evropa e Lirë / Radios Liria (RFE / RL) ku Prokopyeva është gazetare.

Një gjykatë ruse muajin e kaluar gjobiti rrjetin e pavarur lajmeve financuar nga Shtetet e Bashkuara për mosrespektim ligjit për agjentët e huaj.

Ndërmarrja e masave ligjore nga ana e Rusisë kundër RFE / RL është një përpjekje për penguar qasjen tek mediat e pavarura, thonë analistë medias dhe rajonit.

Moska ka ngritur mënyrë pandalshme "një rrjet ligjesh dhe kufizimesh kundër RFE-", tha ish-presidenti i këtij rrjeti, Thomas Kent një intervistë me shërbimin rus Zërit Amerikës. Zoit Kent e drejtoi Radion Evropa e Lirë/Radio Lirinë nga viti 2016 deri 2018.

Gjobat kundër RFE / RL janë një shenjë se Rusia po i zbaton ato ligje, i tha Zërit Amerikës Gulnoza Said, e Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ) me bazë New York.

Rrjeti u gjobit me 1.1 milion rubla ($ 14,400 USD) muajin e kaluar për mosrespektim ligjit rus për agjentët e huaj, rishikuar rishtas. Gjobat ishin për drejtorin e përgjithshëm dhe shërbimet e RFE-, përfshirë Radion Liria dhe rrjetin televiziv gjuhën ruse “Current Time” një bashkëpunim i RFE/RL- me Zërin e Amerikës.

Sipas ndryshimeve ligj vitin e kaluar, organet e medisa marrin fonde nga jashtë Rusisë, duhet ta etiketojnë përmbajtjen e tyre si prodhuar nga "agjentë huaj".

RFE / RL është një nga rrjetet e pavarura Agjencisë Amerikane për Media Globale, ku përfshihet edhe Zëri i Amerikës. dyja rrjtetet marrin fonde nga Kongresi por janë pavarura aspektin redaksional.

Vendimi i Rusisë për shtuar dispozita mëtejshme ligj, u kritikua nga grupet ndërkombëtare drejtave, përfshirë Amnesty International, e cila një deklaratë vitin e kaluar tha se ligji ishte një përpjekje e mëtejshme nga autoritetet për "ndrydhur mendimet e kundërta”.

"[Ligji] do vendosë etiketimin stigmatizues agjent i huaj për individët - siç ka bërë [për vite me radhë] për OJQ- e pavarura - cilat vlerësohet se 'marrin pjesë aktivitete politike interes shteteve huaja ", tha Natalia Prilutskaya, studiuese e organizatës Amnesty për Rusinë.

Moska bëri ndryshime tjera ligj vitin 2017, si kundërpërgjigje ndaj Uashingtonit urdhëroi gjitha mediat ruse me bazë SHBA regjistroheshin si agjentë huaj.

RFE / RL kishte refuzuar zbatonte legjislacionin e rishikuar pasi druhej "se kjo do të diskreditonte punën e saj", sipas ligjvënësve amerikanë. një letër drejtuar Presidentit Joe Biden, ligjvënësit i bënë thirrje administratës t'i bëjë qartë Rusisë se kufizimet ndaj RFE / RL- ishin papranueshme dhe "do përballen me pasoja rënda".

Gazetarët e Radios Evropa e Lirë/Radio Lirisë janë shpesh " mirët mes mirëve" rajonet mbulojnë, i tha Zëri i Amerikës Said, i cili kryeson programin për Evropën dhe Azinë Qendrore Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve.

Urdhri organet ndërkombëtare mediave ta etiketojnë punën e tyre si prodhuar nga agjentë huaj, kujton periudhën Sovjetike dhe krijon mosbesim midis lexuesve dhe audiencës, tha zonja Said për Zërin e Amerikës, duke shtuar se, "qëllimi përfundimtar është shkurajohen rusët ta përdorin këtë informacion."

Zoti Kent tha se ai beson se Moska po përpiqet pengojë gazetarët e rrjetit sepse RFE / RL është një nga paktat media kanë mbetur pavarura mbulojnë lajmet ruse.

"Prej disa dekadash, qeveria ruse është përpjekur pengojë punën e Radio Lirisë. Është një nga mediat mëdha Rusi nuk është nën kontrollin e Kremlinit," tha zoti Kent, një bashkëpunëtor Fondacionin Jamestown, organizatë kërkimore dhe analizash, Shtetet e Bashkuara.

Zyra e shtypit e ambasadës ruse Uashington, D.C., nuk iu përgjigj kërkesës Zërit Amerikës për komente. Por një mbështetës kryesor i legjislacionit për agjentët e huaj, ligjvënësi Andrei Klimov, u citua gazetën New York Times thoshte se RFE / RL nuk kishte "asnjë lidhje me gazetarinë" dhe se ndiqte "urdhërat e drejtpërdrejta Departamentit Shtetit". Ai shtoi se legjislacioni për agjentët e huaj duhej shtrengohej përpara zgjedhjeve parlamentare këtij viti.

çështjen ndaj gazetares Prokopyeva, seanca e apelit ishte tregues i një prirjeje gjerë autoriteteve ruse për përdorur masa ligjore kundër zërave pavarur, thanë analistët e medias.

Gazetarja u dënua vitin e kaluar për "justifikim terrorizmit" - një akuzë e mbështetur nga gjykata ushtarake e apelit martën. Akuzat burojnë nga komentet Prokopyeva kishte bërë një intervistë lidhje me një shpërthim vetëvrasës me bombë. Kur gjykata e ulët e dënoi zonjën Prokopyeva, ajo e gjobiti gazetaren dhe i konfiskoi pajisjet.

atë kohë, presidentja detyrë e RFE / RL-, Daisy Sindelar, dënoi vendimin e gjykatës ulët, duke thënë, "Cilësimi i fjalëve saj si" justifikim terrorizmi "është një shtrembërim i qëllimshëm dhe i motivuar politikisht synon heshtë zërat kritikë.

Zonja Said i tha Zërit Amerikës se vendimi i apelit ishte zhgënjyes. CPJ e nderoi zonjën Prokopyeva vitin e kaluar me Çmimin Ndërkombëtar për Lirinë e Shtypit, ndan organizata.

"Është emblematike se si autoritetet ruse trajtojnë gazetarët, jo vetëm ata punojnë për media si RFE / RL financohen nga jashtë, por çdo gazetar, përfshirë ata punojnë për mediat lokale guxojnë kritikojnë autoritetet, apo edhe thonë diçka nuk është përputhje me linjën e Kremlinit, "tha zonja Said për Zërin e Amerikës.

Autoritetet ruse e shohin gazetarinë perëndimore si një përpjekje për ndërhyrë punët ruse dhe nuk i pëlqejnë pozicionet e këtyre mediave mbi drejtat e njeriut dhe lirinë e shtypit, shton ajo.

"Disa prej tyre ndoshta shumë sinqerisht besojnë se Perëndimi ka një axhendë shkatërrimit regjimit Putinit përmes raportimeve RFE / RL- për çështje ndryshme, përfshirë korrupsionin," tha ajo.

Zoti Kent ndan një pikëpamje ngjashme, duke thënë se përpjekjet për penguar raportimin " thelb përputhen me qëndrimin e qeverisë se ka drejtën vendosë se çfarë informacioni marrin rusët dhe se populli rus nuk është i aftë mendojnë ve."

XS
SM
MD
LG