Lidhje

Presidenti Biden bën thirrje për miratimin e shpejtë të paketës së ndihmës për koronavirusin


Presidenti Joe Biden i bëri thirrje premten Kongresit miratojë me shpejtësi paketën e tij ndihmës për koronavirusin prej 1.9 trilion dollarësh, duke thënë se ekonomia amerikane ka nevojë për ndihmë për t’u bërë ballë efekteve pandemisë.

"Do gjendemi një situatë ku do duhet një kohë e gjatë" ekonomia rimëkëmbet plotësisht, tha zoti Biden gjatë një takimi me udhëheqësit demokratë Dhomës Përfaqësuesve.

"Njerëzit vërtetë po ndjehen një situatë pa shpresë dhe nuk dinë si dalin. Kemi mundësinë bëjmë diçka rëndësishme për ta”, tha ai.

Propozimi i Presidentit Biden përfshin pagesa reja stimujsh prej 1'400 dollarësh për shumë amerikanë, si edhe fonde shtesë për ushqim dhe një rritje asistencës për papunësinë.

Senati miratoi një rezolutë për buxhetin orët e para premtes, një hap i rëndësishëm do t’u lejojë demokratëve miratojnë një paketë lehtësimi financiar pa kërcënimin e një pengese nga republikanët e opozitës cilët thonë se plani i ndihmave zotit Biden është shumë i kushtueshëm. Dhoma e Përfaqësuesve e miratoi rezolutën vonë gjatë ditës.

Ligjvënësit republikanë kanë kërkuar uljen e vlerës paketës, duke argumentuar se shuma 1.9 trilionë dollarë rrit pa nevojë defiçitin federal.

Rezoluta u miratua me rezultatin 51-50, ku nënpresidentja Kamala Harris hodhi votën e saj parë përcaktuese si presidente e Senatit.

Miratimi erdhi pas një seance maratonë, cilën u propozuan shumë se 800 ndryshime. Pavarësisht nga ndryshimet, plani i Presidentit Biden mbetet kryesisht i paprekur.

"Nuk mund përsërisim gabimet e kaluarës", tha Senatori Chuck Schumer, demokrat i Nju Jorkut dhe udhëheqësi i shumicës, një fjalim përpara votimit enjten.

Shumë demokratë mendojnë se qeveria nuk dha stimuj mjaftueshëm gjatë recensionit vitit 2008.

Rezoluta pas shkoi Dhomën e Përfaqësuesve, ku po ashtu u miratua. Kryetarja Nancy Pelosi tha premten se shpresonte Dhoma dërgonte paketën përfundimtare Senat brenda dy javësh.

Raporti për vendet e punës

Departamenti Amerikan i Punës lëshoi raportin e tij mujor premten mëngjes, i cili mund mbështesë argumentin për paketën e ndihmës.

Sipas raportit, ekonomia amerikane shtoi 49'000 vende pune janar, por gjithashtu nxorr një shifër rishikuar për vendet e humbura punës dhjetor 227'000, nga 140'000 ishin njoftuar raportin e hershëm janarit. Niveli i papunësisë SHBA ra nga 6.7% 6.3% janar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG