Lidhje

OBSH: Pabarazitë në vaksinimin global po bëhen të qarta


Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha premten se 75% e gjitha vaksinave për COVID-19 gjithë botën janë injektuar vetëm 10 vende, ndërsa gati 130 vende nuk kanë bërë asnjë vaksi.

konferencën e zakonshme për shtyp agjencisë Gjenevë, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH- Tedros Adhanom Ghebreyesus u tha gazetarëve se shkallë globale numri i vaksinave tani është i lartë se numri i infeksioneve raportuara me COVID-19.

Ai tha se thelb ky është një lajm i mirë dhe një arritje e jashtëzakonshme një afat kaq shkurtër kohor. Por ka pothuajse 130 vende me 2.5 miliardë njerëz gjithsej nuk kanë dhënë asnjë dozë vetme vaksine.

Zoti Tedros tha se disa vende pasura tashmë kanë vaksinuar pjesë mëdha popullsisë tyre me rrezikshmëri ulët sëmundjeje rëndë ose vdekjeje.

Kreu i OBSH- tha se e pranon gjitha qeveritë kanë detyrimin mbrojnë njerëzit e tyre, por ai tha se pasi vendet e pasura kenë vaksinuar popullatat e tyre rrezikuara prioritare - punonjësit e linjës parë shëndetësore dhe moshuarit - mënyra e mirë ato vende mund mbrojnë pjesën tjetër popullsisë tyre është ndajnë vaksinat teprojnë mënyrë vendet e tjera bëjnë njëjtën gjë.

"Sa shumë kohë duhet për vaksinuar ata janë rrezikuar kudo, aq shumë mundësi i japim virusit shndërrohet variante reja dhe të bëhet rezistent ndaj vaksinave", tha zoti Tedros, duke shtuar se nëse virusi nuk luftohet kudo, ai mund ringjallet globalisht.

Një mënyrë për t'i bërë vendet varfëra pak varura nga vendet pasura është rritja e prodhimit vaksinave gjithë botën, shtoi ai, duke vënë dukje se si ndërmarrja farmaceutike shumëkombëshe Sanofi njoftoi se do vinte dispozicion infrastrukturën e saj prodhimit për mbështetur prodhimin e vaksinës Pfizer / BioNTech.

Zoti Tedros u bëri thirrje kompanive tjera bëjnë njëjtën gjë.

"Ne inkurajojmë gjithë prodhuesit ndajnë dhënat dhe teknologjinë e tyre për siguruar qasje globale, barabartë tek vaksinat".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG