Lidhje

Faza e mëtejshme e rivalitetit Putin-Navalny, sinjalizim për të ardhmen e kontrollit politik në Rusi


"Kush pyet për ?" tha Presidenti rus Vladimir Putin gjatë një konference shtypi dhjetor kur u pyet lidhje me kritikun e Kremlinit Alexey Navalny, i cili i mbijetoi një helmimi gati vdekjeprurës dhe u arrestua muajin e kaluar Moskë gjatë kthimit tij pas mjekimit i shpëtoi jetën Gjermani.

Ajo pyetje mori përgjigje protestat u mbajtën për dy fundjava radhazi, demonstrimet mëdha pakënaqësisë masive ndaj zotit Putin nga viti 2011. Dhe një kuptim zoti Putini iu përgjigj pyetjes me masat e ashpra policore ndaj demonstratave pro -Navalny si edhe me burgosjen e kritikun e tij me peshë.

Por a përbën zoti Navalny një kërcënim serioz për pushtetin e zotit Putin? Ish-i dërguari britanik Moskë, Andrew Wood beson se ishte frika e humbjes kontrollit udhëhoqi taktikat e presidentit rus pothuajse gjitha vendimet e tij kryesore, përfshirë burgosjen e Navalny-t, kur u udhëheqësi i Rusisë dy dekada parë.

Ish-diplomati e sheh këtë frikë si motivacionin kryesor për rishkrimin e kushtetutës ruse nga zoti Putini vitin e kaluar, duke i hapur atij rrugën mbetet pushtet për një kohë gjatë.

Frika vetëm është intensifikuar. Zoti Navalny "është ai burgoset, por Putini është ai është nën rrethim," thotë zoti Wood një opinion për grupin kërkimor britanik Chatham House.

"Kthimi i Navalny-t nga Berlini Moskë 17 janar këtij viti shkaktoi një shpërthim. Tranzicioni i legalizuar drejt diktaturës plotë nga ana e Putinit vitin 2020, është tani pikëpyetje serioze."

Zoti Wood përmend përmasat befasuese protestave dhe shtrirjen e tyre gjeografike 11 zonat kohore Federatës Ruse, duke thënë se ato pasqyrojnë "një ndjesi përbashkët gjithë Rusinë durimit i ka ardhur fundi".

Ky vit shënon 30 vjetorin e shpërbërjes Bashkimit Sovjetik, cilin Putini e ka përshkruar kaluarën si "tragjedia e madhe politike e shekullit 20-të". Rënia e tij ishte tronditëse dhe çorientuese nga shpejtësia e madhe me cilën ndodhi dhe Kremlini reagoi me ngathtësi. Ai fakt historik mbetet për zotin Putin dhe rrethin e tij ngushtë një shembull shqetësues se sa shpejt mund shpërbëhet një shtet autoritar, thonë diplomatët perëndimorë.

Konstantin Remchukov, pronari dhe redaktori i gazetës ruse Nezavisimaya Gazeta, thotë se zyrtarët e Kremlinit diskutojnë gjithashtu me njëri-tjetrin edhe për revolucionin e vitit 1917 dhe nëse Cari Nicholas II mund ta kishte zgjatur sundimin e tij, nëse ai do kishte qenë i ashpër.

Përfundimi i Kremlinit, thotë zoti Remchukov, është cari e ndëshkoi veten me dobësinë e tij. Ndryshimi vitin e kaluar i kushtetutës ruse, duke i hapur rrugën Presidentit Putin qëndrojë pushtet teorikisht deri 2036, nuk duket se e ka bërë Kremlinin sigurt për ardhmen, pavarësisht nga fakti se 79% e rusëve votuan, mbështetën ndryshimin.

Por zoti Remchukov dhe vëzhguesit e tjerë me përvojë skenës ruse kanë dyshime nëse Navalny dhe aleatët e tij politikë mund ta dobësojnë kontrollin e zotit Putin mbi pushtetin ardhmen e afërt. Ai flet për një shkëputje midis një pjese gjerë rusëve dhe aktivistëve politikë.

Duke folur gjatë një diskutimi virtual organizuar javën e kaluar nga Qendra për Interesin Kombëtar, një grup kërkimor me bazë Uashington, zoti Remchukov tha se njerëzit e zakonshëm mund t’i kuptojnë protestuesit pro-Navanly por janë interesuar për vazhduar jetën e tyre dhe për fituar jetesën.

Kërcënimi i vërtetë themelor ndaj zotit Putin, argumentoi ai, qëndron te ekonomia: ecuria e saj do përcaktojë sa kohë mbetet pushtet presidenti rus.

"Çështja ekonomike është faktori serioz politik. Nëse Putini nuk shënon rritje ekonomike, ai do ketë probleme," tha zoti Remchukov.

Pa këtë rritje, rusët e zakonshëm mund bëhen hapur ndaj akuzave opozitës lidhje me korrupsionin e një elite pushtet ka pasuruar vetveten, thonë vëzhguesit e tjerë.

Aktivistët anti-Kremlin janë frenuar parë, kur janë përpjekur zgjerojnë bazën e tyre mbështetjes dhe bindin klasën e mesme gjerë për t'u bashkuar me luftën kundër udhëheqjes Rusisë. vitin 2012, demonstratat anti-Putin u zbehën dhe e njëjta gjë ndodhi përsëri vitin 2019 kur dhjetëra mijëra aktivistë filluan mbanin tubime rregullta Moskë për protestuar ndaj zgjedhjeve manipuluara këshillit qytetit.

Ish-manjati i naftës mërgim, Mikhail Khodorkovsky duket po ashtu se e sheh luftën midis zotit Putin dhe kundërshtarëve tij politikë si Navalny si një luftë afatgjatë, megjithëse ai i tha gazetës The Times të Londrës një intervistë shtunën se mbetet i bindur se Rusia është "fazën e fundit diktaturës".

Mbështetja për Presidentin Putinit është e fortë mes rusëve moshuar mund t’i kenë ende kujtesë trazirat ekonomike dhe politike viteve 1990, kur kursimet e tyre u zhdukën brenda natës, por për shkak moshës, numri i tyre do tkurret, vuri dukje zoti Khodorkovsky, dhe Kremlini po fiton pak terren tërheqjen pas vetes rusëve nën moshën 40 vjeç. Ndryshe nga moshuarit, ata i marrin lajmet dhe pikëpamjet e tyre nga interneti është i decentralizuar sesa ato kanaleve televizive shtetërore.

Ndërkohë, Khodorkovsky shikon shtypja vetëm po intensifikohet. Shumica e diplomatëve perëndimorë pajtohen se Kremlini do ta rreptësojë qëndrimin, mungesë alternativës.

Kremlini e kapërceu një kufi, thonë ata, me atentatin vitin e kaluar ndaj zotit Navalny, cilën ai dhe qeveritë perëndimore ia kanë hedhur fajin Kremlinit. Kundërshtarët politikë zotit Putin do ta shihnin çdo lehtësim si një ftesë për përshkallëzuar sfidën e tyre dhe kjo mund shkaktojë humbje besimi radhët e forcave sigurisë, cilat deri tani kanë qëndruar palëkundura besnikërinë e tyre ndaj Kremlinit.

Por ka pak konsensus mes vëzhguesve me përvojë lidhje me kohën e helmimit zotit Navalny dhe logjikën qëndron pas tij.

"Përndjekja shtetërore ndaj tij e bën atë jo vetëm një luftëtar politik, por një hero moral," vëren Andrei Kolesnikov, nga Qendra e Moskës Carnegie, një grup kërkimor. Ai shton, "Një konflikt nuk luftohet vetëm duke përdorur forcë brutale; ekziston edhe forca morale. Dhe tani, kjo forcë morale është anën e protestuesve."

Trazirat Bjellorusinë fqinje, e cila është tronditur nga gushti nga protestat masive kundër sundimit autoritar Presidentit Alexander Lukashenko, mund ta kenë thelluar frikën e Kremlinit nga zoti Navalny, duke sjellë një vendosmëri për ta shmangur zotin Navalny përpara zgjedhjeve parlamentare planifikuara për shtator, pasuar nga zgjedhjet presidenciale vitin 2024.

"Mund ketë qenë oportunizëm," i tha Zëri i Amerikës David Kramer, një-ndihmës sekretar i shtetit administratën e ish-presidentit George W. Bush.

Zgjedhjet mund konsolidojnë autoritarizmin zgjedhor Rusisë për dekadën e ardhshme dhe interesi i Kremlinit është sigurohet partia e zotit Putinit, Rusia e Bashkuar vazhdojë mbizotërojë Dumën, siç ka bërë nga viti 2007, duke përdorur çdo metodë nevojshme garantojë sistemi zgjedhor aktualisht anon favor partisë pushtet, sjellë fuqi personin e duhur për ta.

Për zotin Putin dhe kundërshtarët e tij politikë, periudha deri shtator është faza e ardhshme e një lufte komplekse dhe rrezikshme për kontroll. Një sondazh i opinionit javën e kaluar tregoi se vlerësimi i përgjithshëm për zotin Putin kishte rënë vetëm një pikë nga nëntori, nivelin 64%.

Kjo mund lehtësojë Kremlinin dhe zhgënjejë opozitën, por nga ana tjetër popullariteti i Presidentit Putinit po bie mes rinjve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG