Lidhje

Një komision i posaçëm i Kongresit do të hetojë sulmin e 6 janarit kundër Kapitolit


Kryetarja e Dhomës Përfaqësuesve, Nancy Pelosi tha hënën se Kongresi do krijojë një komision pavarur, modelit atij për 11 shtatorin, për hetuar rebelimin vdekjeprurës ndodhi Kapitolin e Shteteve Bashkuara 6 janar.

Zonja Pelosi tha se komisioni do "hetojë dhe raportojë mbi faktet dhe shkaqet lidhje me sulmin nga terrorizmi i brendshëm i 6 janarit 2021 mbi kompleksin e Kapitolit Shteteve Bashkuara dhe lidhje me ndërhyrjen transferimin paqësor pushtetit."

një letër drejtuar kolegëve demokratë, zonja Pelosi tha se Dhoma e Përfaqësuesve do japë fonde shtesë për rritur sigurinë Kapitol.

Pas votimit kundër fajësimit ish-Presidentit Donald Trump gjyqin e dytë ndaj tij mbi akuzën për nxitjen e rebelimit, duket se po rritet mbështetja dypartiake për një komision pavarur për shqyrtuar sulmin vdekjeprurës.

Hetimet mbi trazirat ishin planifikuar parë, me seanca Senat planifikuara këtë muaj Komisionin për Rregullat Senat. Zonja Pelosi i kërkoi gjeneral-lejtnantit pension Russel Honoré drejtojë një analizë menjëhershme procesit sigurisë Kapitolit.

letrën e saj hënën, Kryetarja e Dhomës Përfaqësuesve tha se "është e qartë nga gjetjet e tij dhe nga gjyqi se ne duhet zbulojmë vërtetën për atë ndodhi”.

Ajo shtoi se, "ndërsa përgatitemi për Komisionin, është po ashtu e qartë nga raportimi i Gjeneralit Honoré se duhet paraqesim një propozim për një fond shtesë për garantuar sigurinë e anëtarëve dhe Kapitolit."

Ligjvënësit nga dyja palët sinjalizuan intervista dielën se gjasat ishin do kishte edhe hetime tjera. Vendimi i Senatit shtunën, me rezultatin 57-43, 10 vota pak se dy tretat e nevojshme për shpallur ish-presidentin Trump fajtor, nuk duket se e ka ndërprerë debatin lidhje me përgjegjësinë e tij për sulmin e 6 janarit.

"Duhet ketë një hetim plotë për atë ka ndodhur," tha senatori nga Louisiana Bill Cassidy, një nga shtatë republikanët votuan për ta dënuar zotin Trump. "Çfarë dihej, kush e dinte dhe kur e dinin, gjithçka, sepse kjo do përbënte bazën mos përsëritet kurrë një gjë e tillë."

Senatori Cassidy tha se ai, "po përpiqej ta vendoste ish-Presidentin Trump para përgjegjësisë", dhe shtoi se ndërsa amerikanët dëgjojnë gjitha faktet, " shumë njerëz do arrijnë njëjtin përfundim arrira unë”.

Ai u censurua nga dega e parti shtetin e tij pas votimit.

Një komision i pavarur i ngjashëm me atë hetoi sulmet e 11 shtatorit ndoshta do kërkonte një legjislacion ri. Kjo do ta ngrinte statusin e hetimit një hap lart, duke ofruar një variant përfundimtar ngjarjeve, mbështetura nga qeveria.

Megjithatë, një panel i tillë do sillte rrezikun e ashpërsimit përçarjeve partiake ose lënies hije programit legjislativ Presidentit Joe Biden.

"Ka shumë prova populli amerikan duhet dhe meriton t’i dëgjojë, dhe një komision si ai i 11 shtatorit është një mënyrë për të garantuar sigurinë e Kapitolit dhe për paraqitur publikisht se ne kemi nxjerrë dhëna mbi përgjegjësitë dhe deri çfarë mase Presidenti Trump shkeli betimin e tij kushtetues, tha senatori demokrat Chris Coons nga Delaware, një aleat i Presidentit Biden.

Anëtarët e Dhomës Përfaqësuesve, shërbyen si prokurorë dhe argumentuan se zoti Trump duhej dënuar për nxitjen e trazirave, thanë dielën se e kishin vërtetuar akuzën e tyre.

Ata denoncuan gjithashtu udhëheqësin republikan Senatit Mitch McConnell dhe tjerë për cilët ata thanë se "po përpiqeshin të mbanin një qëndrim dyfishtë”, duke votuar për pafajësinë e ish-presidentit, por njëjtën kohë, duke e kritikuar atë.

Senatori republikan Lindsey Graham i Karolinës Jugut, një aleat i ngushtë i zotit Trump, votoi për pafajësi por pranoi se ish-presidenti kishte një pjesë përgjegjësie për rrethimin Kapitol shkaktoi vdekjen e pesë personave, përfshirë një oficer policie, dhe ndërpreu çertifikimin e fitores zotit Biden.

"Sjellja e tij pas zgjedhjeve ishte e ekzagjeruar," tha zoti Graham. "Na duhet një komision si ai i 11 shtatorit për zbuluar se çfarë ka ndodhur dhe për t'u siguruar mos ndodhë kurrë."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG