Lidhje

Organizata Botërore e Tregëtisë zgjedh gruan dhe afrikanen e parë në postin më të lartë


një vendim historik, Organizata Botërore e Tregtisë ka zgjedhur gruan e parë dhe afrikanen e parë drejtimin e organizatës.

Ekonomistja nigeriane Ngozi Okonjo-Iweala, 66 vjeç, u emërua Drejtore e Përgjithshme e OBT- hënën nga përfaqësuesit e 164 vendeve përbëjnë organizatën.

Zonja Okonjo-Iweala tha gjatë një konferencë virtuale për shtyp hënën se mezi priste fillonte punën për reformimin e organizatës dhe modernizimin e rregullave mënyrë tillë t’i përshtaten çështjeve shekullit 21-të.

"Ndjehem mirënjohëse për besimin keni tek unë, jo vetëm si grua dhe afrikane, por edhe për njohuritë dhe përvojën time, dhe siç tha disa nga ju, guximin dhe pasionin për punuar me ju për ndërmarrë reformat i duhen OBT- për përballuar ardhmen”, u shpreh ajo.

Zonja Okonjo-Iweala tha se një nga përparësitë e saj kryesore është përqendrohet çështjen e COVID-19, duke përfshirë punën me programet COVAX dhe ACT për përshpejtuar furnizimet me vaksina vendet e varfra.

"Ne gjithashtu inkurajojmë gjetjen e asaj unë e quaj një mënyrë tretë, për prodhimin e vaksinave shumë tepër vende ndërsa marrim masa mos dekurajojmë kërkimin dhe inovacionin e lidhur me drejtat e pronës intelektuale. Pra, ky është një tjetër drejtim pune", tha ajo.

Zgjedhja e zonjës Okonjo-Iweala si Drejtore e OBT- u bllokua për shumë muaj sepse ish-Presidenti amerikan Donald Trump nuk e mbështeti atë, duke argumentuar se i mungonte përvoja e drejtpërdrejtë tregtare krahasim me kandidatët e tjerë.

Administrata e zotit Biden u tërhoq nga kundërshtimi i Shteteve Bashkuara, duke i hapur rrugën zonjës Okonjo-Iweala merrte postin e lartë.

Ekonomistja nigeriane ka një përvojë 25 vjeçare Bankën Botërore, ku ka mbrojtur rritjen ekonomike vendet e varfëra. Ajo arriti pozicionin e dytë lartë asaj organizate ndërsa ndihmoi për mbikëqyrur 81 miliardë dollarë financime për zhvillimin për Afrikën, Azinë Jugore, Evropën dhe Azinë Qendrore.

Zonja Okonjo-Iweala ka shërbyer gjithashtu si ministre financash e Nigerisë dhe ka ndihmuar për ndërmjetësuar një marrëveshje vitin 2005 për anuluar miliarda dollarë borxhit nigerian Klubin e kombeve kreditore Parisit.

Ajo ka një diplomë për ekonomi nga Universiteti i Harvardit dhe një doktoraturë për ekonominë dhe zhvillimin rajonal nga Instituti i Teknologjisë i Masaçusetsit.

Presidenti nigerian Muhammadu Buhari tha se zgjedhja e zonjës Okonjo-Iweala për kryesuar OBT-, i solli shumë gëzim dhe nder vendit".

Drejtorja e re e OBT- tha hënën se sfidat me cilat përballet organizata ishin shumta dhe ndërlikuara, por jo pakapërcyeshme.

Përveç trajtimit sfidave ekonomike lidhur me pandeminë e koronavirusit, drejtueses re OBT- do t’i duhet gjithashtu përballet me mosmarrëveshje tregtare afatgjata kanë ndarë shumë vende, përfshirë konfliktin tregtar SHBA-Kinë dhe presionin për reformuar rregullat e tregtisë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG