Lidhje

Drejtori i pritshëm i CIA-s paralajmëron për rrezikun e Kinës


Shtetet e Bashkuara duhet trajnojnë agjentët dhe analistët e tyre zbulimit mbi kërcënimin rritje nga Kina, u tha ligjvënësve mërkurën i emëruari i Presidentit Shteteve Bashkuara, Joe Biden për drejtuar agjencinë kryesore zbulimit vendit, duke e quajtur konkurrencën nga Pekini "provën madhe gjeopolitike me cilën përballemi".

Ish-ambasadori William Burns, një diplomat karriere ka shërbyer Rusi dhe Lindjen e Mesme, e ndau këtë vlerësim me anëtarët e Komisionit Senatit për Zbulimin seancën për konfirmimin e tij postin e Drejtorit Agjencinë Qendrore Zbulimit (CIA), duke paralajmëruar tej se kjo epokë e re e konkurrencës rritje me Pekinin mund jetë si asnjë tjetër historinë e SHBA-.

"Aftësia konkurruese e Kinës do jetë thelbësore për sigurinë tonë kombëtare dekadat e ardhshme," tha zoti Burns, duke përshkruar udhëheqjen e Kinës si armiqësore.

"Evolucioni i Kinës [Presidentit] Xi Jinping gjatë gjashtë apo shtatë viteve fundit ka qenë një këmbanë alarmi shumë e fortë ," shtoi ai. "Është një lloj ambicieje dhe vendosmërie agresive, e hapur, mendoj se e ka bërë shumë qartë natyrën e kundërshtarit dhe rivalit me cilin përballemi."

Nëse konfirmohet, 64-vjeçari Burns do bëhej diplomati i parë i karrierës drejton CIA-n. Ai u tha ligjvënësve se përvoja e tij e punës me agjencinë e zbulimit ndërsa ishte Departamentin e Shtetit e bëri vlerësojë atë që bëjnë oficerët dhe analistët e saj.

"Informacionet e sakta zbulimit ofruara me ndershmëri dhe integritet janë themeli kritik për vendime politike peshuara mirë", tha ai, duke u përgjigjur për shqetësimet se nën drejtimin e ish-Presidentit Donald Trump, disa hallka zbulimit u politizuan për mbështetur qëllimet politike administratës tij.

"Politika duhet ndalet aty ku fillon puna e zbulimit," tha zoti Burns.

Presidenti Biden "tha se ai do agjencia t’i thotë vërtetën dhe unë u zotova bëja pikërisht këtë, dhe mbrojë ata bëjnë njëjtën gjë," shtoi zoti Burns.

Ligjvënësit nga dyja partitë vlerësuan figurën e zotit Burns.

Megjithatë pati disa pyetje lidhje me kohën kur zoti Burns ishte president i Fondit Carnegie për Paqe Ndërkombëtare, një organizatë me qendër Uashington kishte marrë pjesë Fondacionin e Shkëmbimit Kinë-ShBA dhe kishte lidhje me Universitetin Tsinghua Pekin.

Zoti Burns tha se ai e gjeti ngritur programin e shkëmbimit kur u president i Fondit Carnegie dhe se ai shpejt e ndërpreu atë për shkak shqetësimeve lidhje me ndikimin kinez, ndërsa njëjtën kohë kërkoi sigurohej lidhjet e Fondit Carnegie me Universitetin Tsinghua mos ta pengonin organizatën nte punë pavarur.

Kryetari i Komisionit Senatit për Zbulimin, demokrati Mark Warner dhe nënkryetari, republikani Marco Rubio, gjithashtu e pyetën zotin Burns se si do ta trajtojë atë është bërë e njohur si "Sindroma e Havanës" - një sërë simptomash, duke filluar nga marramendja te dhimbja e kokës dhe humbja e dëgjimit ka prekur personelin diplomatik dhe zyrtarët e zbulimit Kubë, Rusi, Kinë dhe gjetkë.

"Unë do ta konsideroj një përparësi me rëndësi jashtëzakonishme gjendet përgjegjësit dhe për siguruar kolegët dhe familjet e tyre marrin kujdesin e duhur", tha zoti Burns.

Trajtimi i kërcënimeve ruse, iraniane

Përveç Kinës, zoti Burns paraqiti një sërë kërcënimesh tjera me cilat do duhet përballet agjencia amerikane e zbulimit, duke përfshirë rreziqe reja si ndryshimi i klimës dhe siguria shëndetësore.

Ai gjithashtu përshkroi kërcënimet ndaj zinxhirit furnizimit dixhital amerikan, duke e quajtur sulmin rus kompanisë me ba Teksas SolarWinds, "një këmbanë e fortë alarmi për gjithë ne lidhur me ekspozimin e zinxhirëve furnizimit dhe infrastrukturës kritike".

Zoti Burns paralajmëroi kundër nënvlerësimit Rusisë.

"Ndërsa Rusia mund jetë shumë drejtime një fuqi rënie, ajo mund jetë paktën po aq e rrezikshme, nën udhëheqjen e [Vladimir] Putinit, sa fuqitë rritje si Kina," u tha ai ligjvënësve.

"Për sa kohë Vladimir Putin është udhëheqësi i Rusisë, ne do veprojmë me një numër kufizuar alternativash, nga konkurrenca shumë e ashpër deri tek armiqësia e egër”, tha ish-ambasadori amerikan.

Për Iranin, zoti Burns tha se Shtetet e Bashkuara nuk mund të kenë besim udhëheqja Teheran ketë një armë bërthamore.

"Është absolutisht e rëndësishme për Shtetet e Bashkuara bëjnë gjithçka mundemi për parandaluar Iranin zhvillojë një armë bërthamore," u tha ai ligjvënësve.

Edhe nëse Irani i rikthehet respektimit plotë marrëveshjes bërthamore, i njohur si Plani i Përbashkët Gjithëpërfshirës i Veprimit (JCPOA), zoti Burns tha se marrëveshja duhet shërbejë si një "platformë" për vendosjen e kufizimeve rrepta programin bërthamor Teheranit dhe aktivitetet e tjera keqdashëse.

Zhvillimi i aftësive teknologjike dhe kibernetike

Ish-zyrtarët paralajmërojnë se Burns do përballet me një numër sfidash tjera, nëse ai konfirmohet.

"Unë besoj me for se kushdo ka aftësitë mira teknologjike fiton luftën globale zbulimit," i tha Zëri i Amerikës Larry Pfeiffer, një ish-shef personeli i CIA-s.

"CIA duhet vazhdojë forcojë zgjerimin e inovacionit dixhital për përmirësuar mbledhjen, analizën dhe shpërndarjen e zbulimit," tha ai, duke theksuar se agjencisë mund t'i duhet bëjë ndryshime tilla pa rritur buxhetin.

dëshminë e tij, zoti Burns tha se agjencia e zbulimit "do duhet punojë edhe shumë" për zhvilluar aftësitë teknologjike dhe kibernetike, si për t’u përballur mirë sulmet ashtu edhe për shtuar parandalimin e tyre.

Një çështje nuk doli pah gjatë seancës të mërkurës, por ka ngjarë paraqesë një sfidë për CIA-n, është ekstremizmi i brendshëm. Ndryshe nga FBI-ja, CIA e ka ndaluar mbledhë informacion nga persona brenda Shteteve Bashkuara.

"Ekstremizmi i brendshëm vetvete nuk është çështje e CIA-s, por lidhjet e huaja dhe paralelet me atë lloj ekstremizmi janë brenda përgjegjësisë agjencisë," tha Paul Pillar, një ish oficer i lartë i CIA-s, profsor Universitetin Georgetown.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG