Lidhje

Presidenti Biden e vë theksin tek pabarazia e pagave mes grave dhe burrave


Presidenti Joe Biden dhe zonja e parë Jill Biden e vunë theksin të mërkurën tek hendeku në pagë mes burrave dhe grave në Shtetet e Bashkuara në një aktivitet me praninë e lojtareve të ekipit amerikan të futbollit për gra, me rastin e Ditës së Pagës së Barabartë.

"Administrata ime do të luftojë për pagë të barabartë," tha Biden. "Ka të bëjë me drejtësinë, ka të bëjë me respektimin e vlerave tona, se cilët jemi ne si vend. Paga e barabartë na bën të gjithëve më të fortë."

Dita e Pagës së Barabartë përkujtohet në Shtetet e Bashkuara në ditë të ndryshme çdo vit dhe shënon se sa ditë më shumë duhet të punojë një grua amerikane në mënyrë që të paguhet sa shuma që ka bërë një burrë mesatarisht vitin e mëparshëm.

Gratë amerikane që punojnë me orar të plotë, gjatë gjithë vitit paguhen mesatarisht 82 cent për çdo dollar që marrin burrat, sipas të dhënave nga Qendra Kombëtare Ligjore për Gratë. Të dhënat tregojnë se hendeku i pagës është shumë më i thellë për gratë me ngjyrë, të cilat fitojnë 63 cent për çdo dollar mesatarisht që fiton një burrë dhe gratë hispanike, të cilat fitojnë 55 cent. Të njëjtat të dhëna tregojnë se një hendek gjinor pagash ekziston në 94% të profesioneve.

Kryetarja e Këshillit Ekonomik të Shtëpisë së Bardhë, Cecilia Rouse tha se administrata po ndërmerr masa për të zvogëluar hendekun e pagave gjinore, përfshirë mbështetjen për një Ligj për Drejtësi në Paga, nxitjen për leje me pagesë për nevoja dhe duke e bërë kujdesin për fëmijët më të përballueshëm.

"Administrata Biden-Harris po punon për t'u siguruar që vajzat tona të kenë të njëjtat mundësi si djemtë tanë," tha zonja Rouse në një konferencë para gazetarëve të mërkurën.

Zyrtarët e administratës janë përqendruar në adresimin e pabarazive gjinore në shanset ekonomike dhe fuqinë punëtore si pjesë e planit të Presidentit Biden për rindërtimin dhe axhendës së tij për gratë, një shenjë e mirëpritur nga disa analistë.

"[Kjo] është një shenjë e mirë që administrata po shikon problemin e pabarazisë së pagave brenda një ekosistemi shumë më të madh që ka shpërfillur prej kohësh paragjykimet dhe mungesën e efikasitetit në sistem që rrënjosin pabarazitë me bazë gjinore në mirëqenien ekonomike dhe rezultate," thotë Kelly Dittmar, Drejtore e Kërkimeve në Qendrën për Gratë Amerikane dhe Politikën në Institutin e Politikave Eagleton në Universitetin Rutgers – Camden.

Ftesa e presidentit për ekipin kombëtar të futbollit të grave në SHBA, nxjerr në pah rolin e tyre në ndërgjegjësimin për hendekun gjinor të pagave. Ekipi paditi Federatën Amerikane të Futbollit në vitin 2019, duke deklaruar se lojtaret e tij nuk ishin paguar në mënyrë të barabartë me ekipin e burrave. Seanca tjetër gjyqësore për këtë çështje pritet të mbahet në qershor.

Mes lojtareve që morën pjesë në aktivitetin e Shtëpisë së Bardhë, ishin ylli i ekipit Megan Rapinoe, e cila u zotua në vitin 2019 se nuk do të vizitonte Shtëpinë e Bardhë ndërsa Donald Trump ishte në detyrë. Rapinoe, e cila është anëtare e komunitetit LGBTQ

dhe aktiviste për pagë të barabartë, kishte debatuar me ish-presidentin Trump në Twitter për politikat që ajo i konsideronte si kundër barazisë gjinore dhe kundër të drejtave LGBTQ.

Kampionia dy herë e Kupës së Botës theksoi sfidat e grave sportiste profesioniste. "Pavarësisht nga ato fitore, jam trajtuar si pa vlerë, pa respekt dhe jam injoruar sepse jam grua. Dhe më kanë thënë që nuk meritoj më shumë, sepse jam grua", tha Rapinoe . "Pavarësisht të gjitha fitoreve, unë jam paguar më pak sesa burrat që bëjnë të njëjtën punë që bëj unë."

Seanca dëgjimore për pagën e barabartë

Të mërkurën, Komisioni i Dhomës së Përfaqësuesve për Reformat mbajti një seancë dëgjimore për nder të Ditës për Pagë të Barabartë, për të shqyrtuar dëmin ekonomik të shkaktuar nga pabarazitë gjinore, që është thelluar nga pandemia e koronavirusit, veçanërisht për gratë me ngjyrë.

Republikanët kanë bllokuar Ligjin për Drejtësinë në Paga, duke arsyetuar se krahasimi midis pagës së burrave dhe grave nuk është i drejtë dhe shpesh shkaktohet nga vetë vendimet e grave për karrierën.

"Nuk është për shkak të diskriminimit të përhapur," tha ligjvënësja republikane Nancy Mace në seancë, duke shtuar se "gratë në përgjithësi janë të gatshme të heqin dorë nga paga më të larta në këmbim të një fleksibiliteti më të madh."

Konservatorët pretendojnë se ligjet që detyrojnë të mbyllin hendekun e pagave lënë pak hapësirë për zgjedhje individuale.

"Legjislacioni që synon mbylljen e të ashtuquajturit hendek të pagave mund të rezultojë në punë dhe orare pune uniforme ", thotë Rachel Greszler, Studiuese e Fondacionit Heritage me prirje konservatore.

Kjo ide është hedhur poshtë nga C. Nicole Mason, presidente e Institutit për Kërkime për Politikat e Grave, e cila dëshmoi në seancë.

"Është rezultat i nënvlerësimit sistematik të kontributeve, aftësive dhe talenteve të grave në fuqinë punëtore dhe shoqëri," tha Mason. "Ne mund dhe duhet të bëjmë më shumë."

Ndikimi i pandemisë

Hendeku i pagave në bazë gjinore është zgjeruar për shkak të COVID-19 që i ka detyruar gratë të dalin nga forca e punës.

"Tani ka 4.2 milionë më pak gra që punojnë se sa ishin në shkurt të vitit 2020, kryesisht për shkak të pandemisë," thotë Heather Boushey, anëtare e Këshillit Ekonomik të administratës së Biden.

Zonja e parë, Dr. Jill Biden nënvizoi urgjencën e trajtimit të hendekut të pagave të përkeqësuar nga pandemia. "Kjo çështje është shumë më e rëndësishme se thjesht paga. Puna jonë na jep një ndjesi përmbushjeje," tha ajo.

Kostoja afatgjatë e mungesës së pagës dhe kohës jashtë tregut të punës do të jetë e lartë nëse hartuesit e politikave nuk investojnë për një rimëkëmbje të fortë për grate”, tha Jessica Mason, analiste e politikave në Partneritetin Kombëtar për Gratë dhe Familjet.

Zonja Mason shtoi se për shkak se hendeku i pagave llogaritet duke patur parasysh vetëm gratë dhe burrat që janë në punë, kjo mund të krijojë idenë e gabuar se gjendja është përmirësuar, pasi pandemia ka eliminuar kryesisht vendet e punës së grave që paguhen më pak. "Hartuesit e politikave duhet të kenë kujdes nga pamja e pasaktë statistikore," tha zonja Mason.

Shtetet e Bashkuara renditen në vendin e 53-të në Raportin e fundit për Hendekun Global Gjinor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG