Lidhje

Shlivovica e Serbisë merr statusin e trashëgimisë botërore të OKB-së 


Shlivovica, rakia e kumbullës që prodhohet në Serbi, po i shtohet listës së OKB-së të trashëgimisë kulturore jomateriale si një traditë që duhet të ruhet nga njerëzimi.

Ekspertët e UNESCO-s që u mblodhën në Marok këtë javë vendosën se “praktikat sociale dhe njohuritë në lidhje me përgatitjen dhe përdorimin” e kësaj rakije meritojnë njohjen e OKB-së si një shembull i një tradite të rëndësishme kulturore, tha Ministria e Kulturës e Serbisë.

Ministria serbe e bëri këtë kërkesë në vitin 2021. Kërkesa përfshin tërë procesin: nga rritja e kumbullave te prodhimi i kësaj pijeje, sa e përhapur është tradita, dhe si mund të vazhdojë kjo traditë në kohët moderne, tha ministria.

Media ndërkombëtare shkruajnë se shlivovica është prodhuar dhe konsumuar në Serbi me shekuj, një zakon i përcjellë brez pas brezi që ekspertët thonë se është bërë pjesë e identitetit kombëtar serb.

Tradita mbetet e përhapur në zonat rurale të Serbisë, pavarësisht se atje tani ka një mori distilerish moderne.

Serbët e konsumojnë këtë lloj pije në festa, fatkeqësi dhe ngjarje të rëndësishme të jetës, shkruan “Associated Press”. Njerëzit kanë ruajtur gjithmonë shishet e tyre më të mira për dasma, lindjen e një fëmije dhe funerale, duke e bërë frymën tradicionale serbe pjesë të jetës së përditshme për breza.

Për cilësi më të mirë, shlivovica ndonjëherë mbahet në fuçi lisi që i japin një ngjyrë kafe, si uiski dhe një shije disi të hidhur. Përmirësimi i cilësisë bëhet ndonjëherë edhe me vjetërsinë e pijes.

XS
SM
MD
LG