Lidhje

Ligjvënësit amerikanë vlerësojnë masat për të parandaluar brutalitetin e policisë


Memphis City Councilman JB Smiley Jr., center, marches with local activists demanding justice for Tyre Nichols, who died after being beaten by Memphis police during a traffic stop, in Memphis, Tenn., on Jan. 28, 2023.
Memphis City Councilman JB Smiley Jr., center, marches with local activists demanding justice for Tyre Nichols, who died after being beaten by Memphis police during a traffic stop, in Memphis, Tenn., on Jan. 28, 2023.

Thirrjet për reformë policore janë shtuar në Shtetet e Bashkuara pasi pesë oficerë policie në qytetin Memfis, të shtetit Tenesi u kapën në video duke rrahur një person që vdiq më pas. Por siç shpjegon korrespondentja e Zërit të Amerikës Veronica Balderas Iglesias, mes ligjvënësve amerikanë dhe aktivistëve nuk ka ende një konsensus se si të parandalohet dhuna.

Pas vdekjes së 29-vjeçarit Tyre Nichols në Memfis, aktivistët dhe ligjvënësit amerikanë po përpiqen të kuptojnë atë që ndodhi dhe çfarë duhet bërë më tej.

Në një emision të kanalit ABC, avokati i familjes, Ben Crump, theksoi nevojën për të luftuar atë që ai e quajti një paragjykim të nënkuptuar në kulturën policore në Shtetet e Bashkuara.

“Nuk ka rëndësi nëse oficerët janë afro-amerikanë, hispanikë apo të bardhë. /Besoj se është pjesë e kulturës së institucionalizuar të policisë që e bën disi të lejuar që ata të përdorin këtë lloj force dhe brutaliteti të tepruar ndaj njerëzve me ngjyrë”.

Duke vlerësuar masat konkrete për të parandaluar brutalitetin e policisë, senatori demokrat Dick Durbin theksoi nevojën e një diskutimi mbarëkombëtar.

“Ndalimi i mënyrave të dhunshme, kontrolleve pa leje, çështja e akreditimit në departamentet e policisë: këto janë të nevojshme, por jo të mjaftueshme”.

Ndërsa theksoi se jo të gjithë oficerët e policisë duhet të fajësohen, ligjvënësi republikan Jim Jordan ndau pikëpamjet e tij duke bërë thirrje për reformë policore në nivel federal.

"Nuk e di çfarë trajnimi duhet të bëjnë, pasi nuk i zunë frymën. Ata vetëm e rrahën pa pushim z. Nichols, kështu që nuk e di cila është përgjigja".

Derrick Johnson, presidenti i organizatës më të vjetër dhe më të madhe për të drejtat civile në vend, NAACP, propozoi gjetjen e qasjeve të ndryshme dhe gjithëpërfshirëse për të zgjidhur problemin.

“Agjencitë duhet të trajnohen rreth uljes së përshkallëzimit, por gjithashtu duhet të rrisim fondet për mbështetjen e shëndetit mendor”.

Ai shtoi se të krijimi i një baze të dhënash federale ku regjistrohen shkeljet e policisë gjithashtu mund të frenojë shmangien e përgjegjësisë, duke sjellë kështu ndryshim tek oficerët.

XS
SM
MD
LG