Lidhje

SHBA, ligjvënësit kërkojnë garanci që ndihma për Ukrainën nuk do të keqpërdoret


UKRAINE-CRISIS/USA-AID
UKRAINE-CRISIS/USA-AID

Që kur Rusia filloi sulmin ndaj Ukrainës më shumë se një vit më parë, Shtetet e Bashkuara kanë ndarë rreth 113 miliardë dollarë ndihma ushtarake dhe humanitare për Ukrainën, duke e bërë atë një ndër ndihmat më të mëdha të miratuara nga qeveria amerikane. Zyrtarët siguruan ligjvënësit të mërkurën, se paratë po monitorohen rreptësisht për t’u siguruar që ato po përdoren ashtu siç ka parashikuar Kongresi. Zëri i Amerikës bisedoi me disa ligjvënës mbi shqetësimet e tyre për këtë çështje.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy i përsërit shpesh thirrjet për ndihmë.

"Ne jemi në luftë dhe kemi nevojë për para", thotë ai.

Ndihma amerikane prej 113 miliardë dollarësh ka ndihmuar në financimin e luftës kundër forcave ruse, një kosto që shumë ligjvënës amerikanë thonë se është e justifikuar.

“Përpjekja jonë nuk ka të bëjë vetëm me Ukrainën dhe qytetarët e saj. Kjo është një luftë për mbrojtjen e demokracisë anembanë botës dhe për njerëzit e lirë që i rezistojnë autokratëve brutalë si Putini”, thotë ligjvënësi demokrat Gregory Meeks.

Megjithatë, ka shqetësime nëse fondet po shpenzohen siç duhet në mes të kaosit të një lufte.

“Unë mbështes një kontroll 100% të fondeve. Unë dua transparencë absolute për çdo dollar të shpenzuar”, thotë ligjvënësi republikan Cory Mills.

Vitin e kaluar, Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve, Kevin McCarthy tha se Shtetet e Bashkuara nuk do t'i shkruajnë një çek të bardhë Ukrainës. Tre ekspertë të qeverisë amerikane, që mbikëqyrin ndihmën, u thanë ligjvënësve të mërkurën, se nuk ka raste të vërtetuara mashtrimi deri më sot.

“Taksapaguesit amerikanë duhet të ndihen të sigurtë, se çdo hap i këtij procesi është i bazuar në parimin e besimit dhe verifikimit. Është në interes të popullit të Ukrainës që të mos ketë ndonjë shpërdorim të pajisjeve, sepse kjo do të zemëronte publikun amerikan”, thotë ligjvënësi republikan Joe Wilson.

Por disa republikanë shprehën shqetësimin rreth ndihmës së Shteteve të Bashkuara për pagat dhe pensionet e qeverisë ukrainase, veçanërisht pasi shumë amerikanë po përballen me vështirësi ekonomike.

“Si nuk mund të shihet kjo si një ndihmë për pagat e zyrtarëve të qeverisë ukrainase që bëjnë pazar në Paris, apo një vend tjetër?”, pyet ligjvënësi republikan Warren David.

Zyrtarët thonë se paratë jepen vetëm pasi të miratohet arsyeja e përdorimit të tyre. Në fillim të kësaj jave, një propozim i Senatit që gjithë ndihma të kalojë përmes një zyre mbikqyrjeje, nuk u miratua.

"Le të krijojmë një mbikëqyrës qeveritar, jo dy, tre, apo 20. Të kemi një zyrë qeveritare për të mbikëqyrur çdo cent që shpenzohet në Ukrainë, e cila do t’i raportonte Kongresit dhe popullit amerikan se si po shpenzohen paratë e tyre të fituara me vështirësi”, thotë ligjvënësi republikan Josh Hawley.

Ky propozim mund të rikthehet për diskutim gjatë debatit mbi një raund të ri ndihmash për Ukrainën më vonë këtë vit.

“Kongresi është një qendër e ideve. Dhe këtu është një vend i mirë për debate. Por unë mendoj se populli i Ukrainës ka nevojë për mbështetjen tonë, ata e meritojnë mbështetjen tonë”, thotë ligjvënësi republikan Chris Smith.

Të mërkurën, Shtetet e Bashkuara njoftuan një pako të re ndihmash ushtarake prej 400 milionë dollarësh për Ukrainën.

XS
SM
MD
LG