Lidhje

Shqipëri: Në sondazhin e parë për qeverinë, qytetarët janë të ndarë në vlerësimet e tyre


Në Shqipëri, mbi 80 përqind e qytetarëve shprehen se nuk kanë ndjerë ndonjë ndryshim të dukshëm në jetën e tyre gjatë katër muajve të qeverisë së kryeministrit Sali Berisha. Ky është një nga rezultatet e sondazhit të kryer nga kompania Index Albania me porosi të organizatës Mjaft.

Sipas anketimit qytetarët janë të ndarë edhe ndaj nismave të ndërmarra nga qeveria. Një pjesë të tyre konsiderohen si pozitive ndërsa për një pjesë tjetër janë kritikë.Në një shkallë nga 4 deri në 10 qeveria ka marrë noten 6.3, ndërsa vetë kryeministri vlerësimin më të lartë se i gjithë kabineti i tij, me notën 7.

Përkundrejt deklarimeve optimiste të qeverisë për rezultate të suksesshme në muajt e parë të punës së saj, qytetarët shqiptarë nuk janë plotësisht të këtij mendimi. Sondazhi i kryer me 1000 vetë të shpërndarë në të gjithë vendin nga kompania shqiptare Index Albania, me porosi të organizatës Mjaft, ka treguar se opinioni është i ndarë në vlerësimet për qeverinë.

Kështu një grup i madh, prej afër 45.3 përeqind nuk janë të vendosur nëse gjërat po shkojnë në drejtimin e duhur apo të gabuar, ndërsa ata që kanë një ide të qartë lidhur me këtë çështje janë thuajse në nivele të barabarta. 27.8 përqind mendon se gjërat po ecin në drejtimin e duhur, dhe 25.8 përqind të tjetër kanë mendim të kundërt.

Por shifra më domethënëse, për shkak se përfaqëson një shumicë dërrmuese të të anketurave është ajo se 81 përqind e qytetarëve nuk kanë ndjerë ndonjë ndryshim të dukshëm, ndërsa pjesë tjetër e mbetur është e ndarë thuajse në mënyrë të barabartë mes ndikimit për keq dhe atij për mirë.

Po ashtu shqiptarët janë të ndarë edhe lidhur me vlerësimin mbi reformat e ndërmarra nga qeveria. Kështu një pjesë vlerëson se hapja dhe transparenca e pushtetarëve ndaj publikut, medias e shoqërisë civile, lufta ndaj korrupsionit, reforma fiskale apo ajo në arsim kanë qenë në një nivel m të mirë krahasuar me qeverinë e mëparshme.

Ndërsa janë gjykuar negativisht çështje se zbutja e varfërisë, respektimi ndarjes së pushteteve, shërbimet shëndetësore, respektimi i autonomisë së pèushtetit lokal dhe qëndrimi ndaj opozitës.

Vetë qeveria është vlerësuar me notën 6.3 në një shkallë nga 4 deri 10, ndërsa kryeministri Berisha megjithatë ka marrë vlerësimin më të lartë, 7, nga të gjithë anëtarët e kabinetit të tij.

Ministrat më të dobët janë vlerësuar ai i Mjedisit Lufter Xhuveli, ai Punës dhe çështjeve sociale Koço Barka dhe ministrja e Integrimit dhe ai i Bujqësisë.

Por kryeministri nuk hyn ndër politikanët më të preferuar, ku në vend të parë renditet kryetari socialist Edi Rama. Zoti Berisha madje është kaluar në parapëlqimin e publikut dhe nga të vetët, si kryetarja e parlamentit Jozefina Topalli apo kryetari i grupit parlamentar të PD-së Bamir Topi.

XS
SM
MD
LG