Lidhje

Kalendari Historik 16 dhjetor - 2001-12-16


Më 16 dhjetor 1773 rreth 50 kolonizatorë amerikanë të maskuar si indianë derdhën 41 mijë kilogram çaj të anglezëve në portin e Bostonit. Doku i portit ishte mbushur plot me kolonizatorë, shumica e të cilëve brohorisnin për patriotët. Djemtë e Lirisë, një grup patriotik anti anglez, i cili kreu aktin e mësipërm, e quajti atë “mbrëmja e çajit në Boston”. Ata po protestonin kundër një takse që parlamenti anglez vuri mbi çajin, i cili ishte pija e preferuar e kolonizatorëve. Djemtë e Lirisë, e përbërë e tëra nga qytetarë anglezë, ishin sidomos të zemëruar sepse po tatoheshin pa patur mundësi të kishin përfaqësuesit e tyre në parlament në Londër. Parrulla e tyre “Jo tatim pa përfaqësim” u bë një nga parrullat kryesore që çoi në Luftën Revolucionare kundër Anglisë.

Më 16 dhjetor 1811 fshati i Madridit të Ri, në Missouri, u lëkund nga një prej tërmeteve më të fuqishme që kishin njohur ndonjëherë Shtetet e Bashkuara. Kërkime nga sizmologë të shekullit të 20 zbuluan se tërmeti i Madridit të Ri ishte 8 ballë sipas shkallës Rihter. Fshati pothuajse u shkatërrua nga tërmeti, i cili gjithashtu shkaktoi një devijim të përkohshëm të rrjedhjes së lumit Misisipi. Tronditjet u ndjenë që nga pjesa lindore e Kanadasë në veri deri në gjirin e Meksikës në jug. Për çudi vetëm dy veta humbën jetën, dhe kjo ndoshta për arsyen se dëmet më të mëdha ndodhën në zona shumë pak të populluara.

XS
SM
MD
LG