Lidhje

Pagjumësia Ndikon në Metabolizëm - 2003-01-14


Disa njerës mund ta dëgjojnë sinjalin e zgjimit në orën 5 të mëngjesit. Por Patrik e dëgjon atë në 5 pas dite. Ai punon natën dhe mundohet të flejë ditën. Ai vuan nga pagjumësia. Ekspertët thonë se kjo është shpjegueshme, pasi puna natën është në kundërshtim me ritmin natyral të organizmit.

Profesor Neil Kavey pranë universiteit Columbia thotë se gjatë studimit është vënë re se nga ndryshimi thelbësor i orarit të gjumit shkaktohet pagjumësia e cila afekton funksionet bazë të organizimit duke filluar që nga ndryshimet në metabolizmin e glukozës, në sekrecionin e insulinës, në funskionimin e gjëndrave teroide madje edhe në sistemin imunitar të trupit.

Tashmë shkencëtarët po kryejnë kërkime për të parë në se pagjumësia mund të jetë shkak edhe për sëmundje të zemrës e kancerin. Shkencëtarët thonë se për një funksionim normal të organizmit, një i rritur ka nevojë për të paktën 7 deri në 8 orë gjumë, ndërsa të rinjtë nën moshën 20 vjeç kanë nevojë për më shumë.

XS
SM
MD
LG