Lidhje

Shqipëri: Replika në distancë mes PD dhe PS për propozimin e opozitës


Shqipëri: Replika në distancë mes PD dhe PS për propozimin e opozitës

Në Shqipëri shumica dhe opozita duket se janë përfshirë në një lojë fjalësh për zgjidhjen e ngërcit lidhur me hetimin e zgjedhjeve të 28 qershorit 2009. Kryetari socialist Edi Rama përsëriti se opozita nuk kërkon fletët e votimit në këtë hetim. Nga ana e tij kryeministri Sali Berisha kërkoi që propozimet e tyre socialistët t’i dorëzojnë në parlament. Por zoti Rama tha se oferta është në dokumentin që ai vetë i dorëzoi kryeministrit pak javë më parë, ndërsa zoti Berisha e cilësoi këtë si një deklarim jo serioz pasi në atë dokument, tha zoti Berisha, flitet për hetim të pakufizuar:

Javën e shkuar kryetari socialist Edi Rama u shpreh se opozitës nuk i interesonin më fletet e votimit për hetimin e zgjedhjeve të shkuara. Këtë qëndrim ai e përsëriti edhe sot ndërsa ftonte kryeministrin Sali Berisha t’i përgjigjej sa më shpejt ofertës, për të nxjerrë vendin nga kriza: “Fletët e votimit nuk janë objekt i këtij hetimi dhe nuk janë pjesë e interesit tonë për transparencën të cilën do ta bëjmë duke hetuar kutitë e materialeve zgjedhore”.

Por kryeministri Sali Berisha, ashtu sikundër dhe dy ditë më parë kërkoi që ta shohë këtë ofertë: “Unë e ftoj zotin Rama që propozimin e tij ta dorëzoj në parlament. E garantoj se cdo propozim i opozitës do të shqyrtohet me seriozitetin më të madh”.

Pozicionimi publik për fletët e votimit u pa si një qëndrim i ri aq sa u përshëndet edhe nga komisioneri për zgjerimin Stefan Fyle. Por zoti Rama tha sot se ky qëndrim është i qartë dhe në ofertën që ju paraqit pak kohë më parë shumicës: “Ai duhet t’i japë përgjigje ofertës së opozitës të cilën javë më parë ja kam lënë unë vetë në tavolinë”.

Kryeministri Berisha e cilësoi si jo serioze këtë deklaratë të kundërshtarit të tij politik: “Kjo për mua është një lloj mungese e plotë serioziteti pasi në atë ofertë shkruan për hetim të pakufizuar”.

Duket qartë se kryeministri kërkon jo vetëm një angazhim publik për cështjen që lidhet me fletët e votimit. Por per zotin Rama: “Kryeministri nuk mund të vërë kushte mbi atë që ne shkruajmë”.

Sipas zotit Rama pa hetimin për zgjedhjet e shkuara nuk mund të realizohet as reforma madje sipas tij nuk mund të mbahen as zgjedhjet e ardhshme: “Pa u hetuar kutitë e materialeve zgjedhore e duke përjashtuar tanime fletët e votimit nuk ka reformë zgjedhore dhe nuk ka as zgjedhje të mundshme në Shqipëri”.

Një deklaratë që duket se ka tingëlluar kërcënuese për kryeministrin i cili nuk i ka kursyer tonet e ashpra në përgjigjen e tij: “Mafia e votës nuk do mundet kurrë edhe sikur cdo gjë të bëjë zoti Rama, të mobilizojë dhjetëfishin e fondeve që mobilizoi për të shkuarat nuk do mundet kurrë të nëpërkëmbë votën e këtyre qytetarëve”.

Duket se palët tanimë po humbasin kohë duke u kacavjerrur pas fjalëve të njëri tjetrit e duke humbur energji në një lojë gati kryenecësie në vend që të ulen për t’i zgjidhur në tavolinë problemet që ngjajnë të jenë të tilla vetëm në formë.

Të ngjashme

XS
SM
MD
LG