Lidhje

Konferencë mbi autizmin, synimi të ndihmohen mësuesit dhe prindërit që ndeshen me autizmit

  • Vidushi Sinha

Konferencë mbi autizmin, synimi të ndihmohen mësuesit dhe prindërit që ndeshen me autizmit

Një konferencë mbi autizmi është duke u zhvilluar në shtetin e Pensilvanisë. Qëllimi është që të ndihmojë mësuesit dhe prindërit që ndeshen me problemet e autizmit. Autizmi prek aftësinë e një personi që të komunikojnë dhe të ndërveprojnë, por simptomat ndryshojnë. Studimeve të reja janë duke sfiduar mendimin e deritanishëm se autizmi është sëmundje gjenetike ose e trashëguar. Tani disa ekspertë thonë se mjedisi gjithashtu duhet të merret parasysh.

Max është një djalë dhjetë vjeçar me autizëm. Kohët e fundit, nëna e tij u bëri thirrje ligjvënësve për të caktuar më shumë fonde për të gjetur shkakun dhe një kurë për autizmin.

Mary Moen, nëna e tij thotë se të gjitha familjet e fëmijëve me autizëm gjithmonë bëjnë pyetjen, - cili është shkaku i kësaj sëmundjeje? Për një çrregullim kaq kompleks, përgjigja nuk është e thjehstë.

Në fakt, Autizmi është një grup çrregullimesh, që ndikojnë në aftësinë e personit për t'u përfshirë e ndërvepruar në shoqëri. Autizmi vihet re më shpesh tek djemtë se sa tek vajzat.

Shkencëtarët nuk e dinë se çfarë e shkakton atë, por përveç një shkakaktari të mundshëm gjenetik, ata tani janë duke u përqëndruar edhe në ndikimin që mund të ketë mjedisi, ose një kombinim i të dyjave.

Në Universitetin e Kalifornisë në Davis, Dr Isaku Pessah është duke studjuar ndikimin e mjedisit në zhvillimin e trurit dhe autizmit. Ai po përpiqet të identifikojë llojet e mjediseve që kontribuojnë në rritje të rrezikut të përgjithshëm të popullsisë dhe përcaktimin e grupeve mjedisorë ndaj të cilave njerëzit janë më të ndjeshëm.

Dr Pessah thotë se ekzistojnë rreth 80 mijë kimikateve të përdorura komercialisht që mund të ndikojnë në zhvillimin e trurit të fëmijës.

Paul Anastas i Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit argumenton shtimi i dukshëm i rasteve të autizmit nuk është vetëm rezultat i përmirësimit të mënyrave të diagnostikimit të këtij çrregullimi. Shpesh debatet përqëndrohen në çështjen nëse autizmi është çrregullim gjenetik ose i ndikuar nga mjedisi. Doktor Anastas thotë se ndryshimet gjenetike ndodhin ngadalë dhe kjo nuk i përgjigjet shtimit të shpejtë të rasteve të autizmit, prandaj shkaku duhet kërkuar tek mjedisi ose tek kombinimi i të dy këtyre faktorëve.

Metalet e rënda, si plumbi, dhe kimikate si insekticide kohët e fundit kanë qenë të lidhura me çrregullime tek foshnjet dhe probleme psikike tek fëmijët siç është çrregullimi ADHD, që i bën fëmijët të tregohen të pavemendshëm dhe hiperaktive.

Doktor Brus Lanphear në Spitalin e fëmijëve në Cincinnati thotë se ka prova të reja për një numër kimikatesh të reja në mjedis, shumë prej të cilëve shpesh gjenden në organizmin e grave shtatzëna dhe të fëmijë. Të gjitha këto ndikojnë në zhvillim mendor dhe sjellje shoqërore të fëmijëve.

Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve thotë se një formë e autizmit mund të prekë 1 në çdo 150 fëmijë amerikanë.

Prindërit e fëmijëve me autizëm thonë se shërbime më të mira dhe burime janë të nevojëshme. Por më e rëndësishme është gjetja e shkakut të sëmundjes kështu që ajo mund të parandalohet ose kurohet.

XS
SM
MD
LG