Lidhje

SHBA: Dënohet një shqiptar për përpjekje terroriste


Një qytetar shqiptar, banor i Bruklinit në Nju Jork, u denua me 16 vjet burg për përpjekje dhe bashkëpunim për t’u dhënë mbështetje materiale terroristëve.

Në përfundim të dënimit, 31 vjeçari Agron Hasbajrami do të largohet nga Shtetet e Bashkuara. Seanca gjyqësore u drejtua nga Gjykatësi John Gleeson i Distriktit Lindor të Nju Jorkut.

Në shtator 2011, Hasbajrami u përpoq të shkonte në rajonet fisnore kufitare të Paksistanit, FATA me synimin për t’u bërë pjesë e një grupi kryengritës radikal xhihadist.

Po ashtu ai kishte dërguar mbi 1 mijë dollarë me transferta të ndryshme për mbështetjen e aktiviteteve terroriste në Pakistan dhe Afganistan.

Me synimin për të bërë xhihad, Hasbajrami kishte shkëmbyer emaile me një imdivid në Pakistan që i kishte thënë se ishte anëtar i një grupi të armatosur që kishte vrarë ushtarë amerikanë dhe kishte rrëmbyer perëndimorë.

Në një email, Hasbajrami thoshte se ishte e vështirë t’u kërkoje para myslimanëve të tjerë sepse ata tërhiqeshin “kur dëgjonin se bëhej fjalë për xhihad”. Në një mesazh tjetër, ai shkruante se donte të shkonte jashtë Amerikës, duke përdorur retorikë xhihadiste për të shprehur dëshirën që të vdiste si martir.

Më 5 shtator 2011, Hasbajrami bleu një biletë avioni vetëm për vajtje në Turqi. Sipas komunikimeve të tij me email, synimi i tij ishte të shkonte nga Turqia në territoret FATA për t’u bërë pjesë e një grupi xhihadist.

Më 6 shtator 2011, Hasbajrami u arrestua në aeroportin Kennedy në Nju Jork.

Në momentin e arrestimit, ai kishte me vete një tendë, çizme dhe objekte të tjera për kohë të keqe.

Në banesën e të pandehurit, u gjet mes të tjerash një shënim ku thuhej “Mos prit për pushtimin, është koha për martirizim”.

“Ky rast, ashtu si edhe të tjerë përpara tij tregon se zbatimi i praktikave të ligjshme të përgjimit i jep mundësi qeverisë amerikane që të zbulojnë dhe neutralizojnë terroristët në SHBA”, tha prokurorja Kelly Currie.

“Hasbajrami është edhe një tjetër individ në Shtetet e Bashkuara që ishte frymëzuar të kryente akte dhune në emër të xhihadit”, tha ndihmës drejtori i zyrës së FBI-së në Nju Jork, Charge Rodriguez.

“Ai përdori teknologjinë për të përhapur mesazhe terroriste dhe për të hartuar një plan për të sulmuar interesat amerikane. Falë bashkëpunimit të shkëlqyer dhe punës së partnerëve tanë të rendit në Grupin e Përbashkët të Punës kinder Terrorizmit, ne e ndaluam atë të shkonte jashtë vendit për t’u bashkuar me një organizatë terroriste”.

Zoti Rodriguez tha se këto lloj kërcënimesh mbeten mes përparësive kryesore për FBI-në dhe komunitetin e zbulimit në përgjithësi.

“Falë pranimit të fajësisë dhe dënimit të sotëm, pasi ai ta vuajë atë, ai nuk do të mund të qëndrojë në Shtetet e Bashkuara dhe të përpiqet të shkaktojë dëm”, tha ai.

XS
SM
MD
LG