Lidhje

Arrestohet mjeku turk i akuzuar për trafikim organesh në Kosovë


Arrestohet mjeku turk i akuzuar për trafikim organesh në Kosovë

Policia turke ka njoftuar për arrestimin e një mjeku turk, i dyshuar se është pjesë e një rrjeti ndërkombëtarë të trafikimit të organeve në Kosovë. Jusuf Somnez 53 vjeçar është arrestuar me kërkesën e autoriteteve të drejtësisë në Kosovë.

Kërkesa për arrestimin e tij është lëshuar nga prokuroria e Kosovës, e cila ka ngritur një akuzë kundër nëntë personave për trafikim të organeve njerëzore, krim të organizuar, ushtrim të paligjshëm të veprimtarive mjekësore dhe keqpërdorim të detyrës zyrtare.

Në mesin e të akuzuarve ka mjekë dhe një person, që më parë ka punuar në nivel të lartë në Ministrinë e Shëndetësisë. Akuza përfshinë edhe dy persona të tjerë njëri shtetas izraelit dhe mjekun turk që është arestuar në Turqi.

Sipas akuzës, të gjithë këta kanë qenë të përfshirë në rekrutimin e 20 shtetasve të huaj nga Moldavia, Kazakistani, Rusia dhe Turqia, të cilëve pretendohet se u ishin premtuar nga 20 mijë dollarë për dhurimin e veshkave, ndërsa marrësve të organeve u ishte kërkuar që të paguanin nga 80 mijë deri në 100 mijë dollarë.

Prokurori i çështjes, Jonathan Ratel, nga Misioni i Bashkimit Evropian për policinë e drejtësinë tha se dhuruesit ishin sjellë në Kosovë nën premtimet e rrejshme.

Akuza për trafikimin e organeve, ka të bëjë me zhvillimet në klinikën private “Medicus” në Prishtinë në vitin 2008. Një transplantim i paligjshëm i një veshke që ishte kryer në një klinikë private në Prishtinë atë vit kishte çuar në arrestimin e tre udhëheqësve të asaj klinike si dhe në pezullimin nga puna të një zyrtari të Ministrisë së Shëndetësisë.

Hetimet e policisë atë botë kishin zbuluar se një shtetas turk kishte dhuruar një veshkë, e cila ishte pranuar nga një shtetas izraelit. Më pas të arrestuarit ishin liruar, ndërsa hetimet kishin vazhduar nga EULEX-i.

Brenda dhjetë ditësh, gjykata në Prishtinë duhet të vendos nëse do të ketë një proces gjyqësor apo jo. Të gjithë të akuzuarit kanë hedhur poshtë pretendimet e ngritura nga prokurori i çështjes, ndërsa mbrojtja kërkoi që akuza të hidhet poshtë. Avokatët e të akuzuarit kryesor, Lutfi Dervishi, thanë se po bëhen përpjekje që kjo cështje të ndërlidhet me raportin e të dërgurit të Këshilit të Evropës Dick Marty, i cili muajin e kaluar nxiti zemërim në Kosovë me pretendimet se udhëheqës të lartë të Ish Ushtrisë Clirimtare janë të përfshirë në trafikimin e organeve njerëzore. Ai tha se këto dy cështje nuk kanë të bëjnë me njëra tjetrën.

Ligjet në Kosovë ndalojnë çdo veprimtari të transplantimit të organeve nëpër klinikat private.

XS
SM
MD
LG