Lidhje

50 vjetori i ekspozitës “Seven Seas” të Kopshtit Zoologjik të Çikagos


50 vjetori i ekspozitës “Seven Seas” të Kopshtit Zoologjik të Çikagos

Më shumë se dy milionë njerëz vizitojnë çdo vit ekspozitën “Seven Seas”, Shtatë Detet të Kopshtit Zoologjik Brukfilld, në periferi të Çikagos. Ekspozita që feston 50 vjetorin e saj, ka edhe pishinën më të madhe të delfinëve në Shtetet e Bashkuara. Kopshti përqendrohet në përpjekjet e Shoqatës Zoologjike të Çikagos për të nxitur konservimin e botës së nënujit.

50 vjet më parë, e vetmja mënyrë që njerëzit mund të shihnin delfinët ishte të shkonin për vizitë në zonat bregdetare. Shoqata Zoologjike e Çikagos donte që delfinët të shikoheshin në një mjedis më të afërt.

"Ky ishte një objekt i një tipi të ri e novator”, thotë Rita Stejsi kuratore e ekspozitës Shtatë Detet të Kopshtit Zoologjik të Brukfilldit. Ajo ka punuar me delfinët në këtë kopësht rreth 20 vjet.

"Kjo është pishina e parë e delfinëve. Ishte e para që ka përdorur ujë të kripur artificialisht, që e sigurojmë në kopësht”.

Ky avancim teknologjik i jep mundësi kopshtit të krijojë mjedisin e tij për mamalët, mjaft larg oqeanit. Kjo ekspozitë, për të cilën Stejsi thotë se i afrohet sëtepërmi mjedisit natyral të delfinëve, tërheq rreth dy milionë vizitorë në vit, edhe kur temperatuarat jashtë janë nën zero. Stejsi thotë se Shoqëria Zoologjike e Çikagos është një nga institucionet që promovojnë një kuptim më të mirë të jetës nënujore. Ajo thotë se disa kërkime, përfshirë mënyrën e kryqëzimit të delfinëve dhe komunikimin mes tyre, janë veprimtari shkencore e kopshtit.

"Ne kemi mësuar kaq shumë gjatë 50 vjetëve të fundit për kujdesin që duhet treguar për delfinët, për funksionimin e shoqërisë së tyre dhe marrëdhëniet me njeri tjetrin, po ashtu edhe për anatominë e tyre dhe si punojnë ata”.

Melisa Zabojnik është një nga kujdestarët më të vjetër të ekspozitës Shtatë Detet. Ajo ka punuar me delfinët për 10 vjet dhe tani i prezanton publikut këtë lloj mamali.

"Misioni i Kopshtit është të nxitë prirjet e konservimit, diçka që ne e bëjmë edhe me delfinët”.

Këto përpjekje të kopshtit u vunë në provë vitin e kaluar në rastin e rjedhjes së naftës në Gjirin e Meksikës. Qendra Kërkimore e Delfinëve pranë Shoqatës Zoologjike të Çikagos në Sarasota të Floridës, vërrejti disa ndryshime në popullatën e delfinëve në Gjirin e Meksikës. Zabojnik thotë se historia e tyre me mamalët po i ndihmon të parashikojnë efektet afatgjata për mjedisin të asaj katastrofe.

"Për faktin se ne e njohim këtë mamal, na ndihmon të përcaktojmë nëse rrjedhja e naftës ka ndojë ndikim në të ardhmen e tyre në mjedisn ku delfinët jetojnë. Nëse ata migrojnë për ndonjë arsye, apo nëse ka ndonjë ndryshim në shëndetin apo në popullatën e tyre vit pas viti, për shkak të rjedhjes së naftës”.

Kopshti Zoologjit Brukfilld bashkëpunon tani me gjashtë objekte të tjera në Shtetet e Bashkuara që po ashtu janë larg vijës bregdetare. Të gjithë sëbashku, ata nxisin një njohje më të mirë të botës së nënujit.

XS
SM
MD
LG