Lidhje

Bashkimi i dy gjigandëve të telekomunikacionit amerikan


Senati amerikan synon të mbajë dëgjime muajin e ardhshëm për planin e kompanisë gjigande të telekomunikacionit AT&T për të blerë kompaninë Timer Warner, me një çmim prej 85.4 miliardë dollarësh.

Ligjvënësi republikan Mike Lee dhe ajo demokrate Amy Klobuchar, anëtarë të Nënkomisionit për Antitrustet, thonë se bashkimi i këtyre dy gjigandëve të komunikacionit, do të ngrinte shqetësime domethënëse në aspektin e monopoleve.

Të dy senatorët thonë se kanë shqyrtuar gjithnjë me vëmendje konsolidimet në industrinë e transmetimeve kabllore dhe filmave, për t’u siguruar që nuk do të dëmtohen konsumatorët.

Kompania AT&T është një nga kompanitë më të hershme në telekomunikacion, me origjinën e saj që fillon me shpikjen e telefonit në vitin 1879.

Kompania Time Warner është një gjigande e telekomunikacionit, brenda të cilës përmblidhen kompanitë HBO, CNN, si dhe studioja e filmave Warner Brothers. Këto ishin kompani të veçanta përpara se të bashkoheshin në vitin 1990.

Ky bashkim kompanish është bërë një temë e fushatës presidenciale.

Një zëdhënës i kandidates demokrate Hillary Clinton tha se ka shumë pikëpyetje dhe shqetësime, si dhe se do të duhet shumë më tepër informacion për këtë bashkim. Ndërsa kandidati republikan Donald Trump tha ditën e shtunë se nëse do të zgjidhet, ai do ta bllokojë këtë bashkim kompanish.

Sidoqoftë, do të jetë në dorën e Departmentit të Drejtësisë për të vendosur nëse kjo marrëveshje bashkimi do të thyejë ligjet kundër monopoleve.

XS
SM
MD
LG