Lidhje

“Curiosity” kryen me sukses lëvizjen e parë në Mars


Eksploruesi i SHBA-së në Mars ka kryer me sukses lëvizjen e parë mbi planetin e kuq.
Inxhinieri i NASA Matt Heverly tha se eksploruesi me telekomandë dje arriti të zhvendoset 4.5 metra përpara dhe bëri një lëvizje 2.5 metra mbrapa. Ai tha se kjo përpjekje ka konfirmuar se sipërfaja mbi planetin e kuq është e ngurtë.

Fotografitë e dërguara nga “Curiosity” tregojnë gjurmët e gomave pas lëvizjes që kishte bërë. NASA thotë se “Curiosity” ka përfunduar me sukses marrjen e disa mostrave të shkëmbinjëve nga sipërfaqja e planetit të kuq.


“Curiosity” është i ngarkuar me pajisje për të ekzaminuar gjeologjinë, motin dhe nivelet e rrezatimit të planetit Mars. Ky është një mision dy-vjeçar, me vlerë 2,5 miliardë dollarë, që synon të zbulojë nëse jeta në Mars ka ekzistuar ndonjëherë apo nëse mund të jetë e mundur në të ardhmen.
XS
SM
MD
LG