Lidhje

Qasje e re ndaj trajtimit të vartësisë


Një raport i ri, i publikuar të enjten nga zyra e këshilltarit të presidentit për shëndetësinë publike, përqendrohet tek shqetësimet mbi keqpërdorimin e substancave narkotike dhe vartësisë ndaj tyre. Në raportin e titulluar “Përballë vartësisë në Amerikë” Dr. Vivek Murthy e quan atë një prej krizave më të mëdha të shëndetit publik të ditëve të sotme.

Në raportin e ri thuhet se vartësia nuk duhet të shihet më si “mungesë karakteri” dhe se trajtimi i këtij problemi kërkon ndryshimin e qasjes ndaj tij. Zoti Vivek Murthy është këshilltar i presidentit për shëndetësinë publike.

“Duhet ta pranojmë se vartësia nuk është dështim moral. Është sëmundje kronike që duhet trajtuar me aftësi, urgjencë dhe dhembshuri.”

Ai thotë se 21 milionë amerikanë përballen me abuzimin e substancave narkotike një numër më i lartë se i të gjithë të prekurve me kancer.

“Pavarësisht nga përmasat e kësaj krize, vetëm një në dhjetë individë trajtohet. Përveç kësaj, një në shtatë amerikanë pritet të preket nga një formë vartësie ndaj këtyre substancave.”

Megjithë numrin e madh të atyre që përballen me vartësinë, vetëm 10 përqind marrin trajtim.

Zyrtarët shpresojnë që raporti të nxisë hulumtime më të shumta mbi parandalimin, trajtimin dhe shërimin, në të njëjtën mënyrë sikurse raporti historik i vitit 1964 për duhanin, që përfundimisht çoi në reduktimin dramatik të pirjes së duhanit nga amerikanët, duke shpëtuar miliona jetë. Zoti Murthy tha se po bën thirrje për veprim.

“Duhet të forcojmë programet parandaluese dhe shtojmë qendrat e trajtimit. Duhet të zgjerojmë fokusin duke përfshirë tek substancat abuzuese edhe alkoolizimin e shpejtë. Duhet të ndryshojmë mënyrën se si e shohim vartësinë.”

Mënyra se si reagojmë ndaj kësaj krize, tha ai, është një provë morale për Amerikën.

XS
SM
MD
LG