Lidhje

Qeveria dhe opozita reagime për statusin e nëpunësit


Kryeministri dhe kryetari i PS, Edi Rama kërkoi mirëkuptimin e opozitës mbi këtë shtyrje për statusin e nëpunësit civil

Parlamenti shqiptar miratoi sot me 76 votat e gjithë deputetëve të pranishëm ndryshimet në ligjin për menaxhimin e integruar të mbetjeve, të cilat tashmë ndalojnë plotësisht importimin e tyre. Veprimtarët e mjedisit dhe Aleanca Kundër Importit të Plehrave kërkuan për gati dy vjet, që të hiqeshin dy nene nga ligji i hartuar nga Partia Demokratike për të ndaluar importet e mbetjeve, ndërsa Partia Socialiste hoqi sot 3 nene, duke hequr çdo mundësi që të hyjnë në Shqipëri mbetje nga shtete të tjera për fabrikat e riciklimit. Ashtu si shoqëria civile edhe shumica e re socialiste në parlament pohuan se tashmë që u lanë pas porte mbetjet e jashtme, sfida më e madhe është pastrimi mbetjeve vendase.


Ndërkaq parlamenti shtyu sot miratimin e aktit normativ për statusin e nëpunësit civil. Kryeministri dhe kryetari i PS, Edi Rama, kërkoi mirëkuptimin e opozitës mbi këtë shtyrje, sepse, sipas tij, qëndrimi i deritanishëm është i pafrytshëm. Zoti Rama tha se ligji i ri është i pazbatueshëm, ka nevojë për disa akte nënligjore. Ai tha se “qëllimi i vetëm i qeverisë është ta bëjë këtë ligj të zbatueshëm, sepse nga ligji i vjetër te ligji i ri ka një vakuum aktesh, të cilat duhen votuar nga parlamenti, ndaj ftoi opozitën të marrë pjesë.

Por opozita u përgjigj menjëherë kësaj ftese, edhe pse nuk mori pjesë në seancën e sotme të parlamentit. Kryetari i PD-së, Lulzim Basha, ishin socialistët ata që e shkelën mirëkuptimin për këtë ligj, të miratuar tashmë nga parlamenti i kaluar me votat e të gjitë palëve. Zoti Basha tha se qeveria duhet të tërheqë aktin normativ, i cili shtyn zbatimin e ligjit, deri në hartimin e akteve nënligjore. Sipas tij, akti normativ shkatërroi mirëkuptimin dhe hodhi poshtë votat unanime që dha parlamenti për statusin e nëpunësit civil. “Zoti Rama po e fton opozitën jo për mrëkuptim, por për nënshktrim - tha zoti Basha, -sepse qeveria po zhbën me një akt normativ antikushtetues një ligj të miratuar me 3/5 e votave të parlamentit, i cili i mbyll rrugën spastrimeve politike në administratën shtetërore”.

Opozita u bë gati dy javë që ka braktisur punimet e parlamentit pikërisht për shkak të aktit normativ të qeverisë të 30 shtatorit, i cili shtyu hyrjen në fuqi të ligjit konsensual për statusin e nëpunësit civil. Mirëkuptimi dypartiak, sipas analistëve, nuk duket i lehtë në sallën e parlamentit ku shumica ka vota të mjaftueshme për të hedhur cdo hap që projekton më tej, ndërsa opozita vazhdon të mbrojë cdo hap që ka hedhur deri tani.

XS
SM
MD
LG