Lidhje

Konferenca shkencore mbi tranzicionin dhe demokracinë shqiptare


Universiteti Europian i Tiranës zhvilloi këtë fundjavë një konferencë ndërkombëtare shkencore lidhur me tranzicionin dhe demokracinë shqiptare. Studiues nga Shqipëria, Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës publikuan studimet e tyre mbi ecurinë e qeverisjes dhe demokracisë shqiptare gjatë 25 viteve nga rrëzimi i diktaturës komuniste.

Konferenca shkencore mbi tranzicionin dhe demokracinë shqiptare
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Ata pohuan se Shqipëria përballet sërish me të njëjtat sfida të qeverisjes problematike dhe abuzimit me pushtetin të politikanëve kryesorë. Studiues të njohur të jetës politike e sociale të Shqipërisë e analizuan ecurinë e demokracisë shqiptare në konferencën shkencore të organizuar nga Universiteti Europian i Tiranës.

Krahas Servet Pëllumbit e Ylli Bufit, Spartak Ngjelës dhe Gabriel Partosh, vëmendjen e auditorit e tërhoqi studimi i Dr. Elez Biberajt mbi tranzicionin politik nga diktatura në demokraci dhe deri në kohët e sotme. Ai tha se politika shqiptare mbetet e bllokuar dhe jofunksionale dhe se vazhdimësia në pushtet e elitës së vjetër ka ndikuar negativisht.

Zoti Biberaj tha se pas zgjedhjeve të vitit 2013, vendi rrëshqiti shpejt në stilin e politikës konfiktuale. Ashtu si gjatë 25 viteve, drejtuesit kryesorë u treguan politikanë të dobët dhe nuk i besuan kompromisit në qeverisjen demokratike. Sipas tij, elita politike punoi për të shkatërruar kundërshtarin me retorika të ashpra, korrupsoni ka deprëtuar në të gjitha nivelet e qeverisjes dhe të shoqërisë, pasuria dhe pushteti janë përqëndruar në duart e një grupi të vogël, ndërkohë që pjesë të konsiderueshme të popullsisë jetojnë në varfëri.

Studiuesi i njohur Biberaj tha se shkelja e ligjit është bërë një dukuri e përhapur dhe kjo ndikon për keq në ndarjen e pasurive të vendit me punë të ligjshme. Sipas tij, vetë institucionet e zbatimit të ligjit, qeveria, policia, prokuroria dhe gjykatat e kanë minuar luftën ndaj korrupsionit. Ai tha se bllokimi i tejzgjatur politik, rritja e ngadaltë ekonomike dhe një seri skandalesh korrupsioni e kanë dëmtuar rëndë qeverisjen.

Kryetarët e partive, tha studiuesi Biberaj, kanë pushtet të pakufizuar në partitë dhe në institucionet shtetërore. Ata zgjedhin deputetë besnikë ndaj tyre, të gjithë punojnë për fuqinë e kryetarit dhe shumë rrallë ka mendime të pavarura, ndërsa korrupsioni është po aq mbizotërues. Shqiptarët nuk janë të kënaqur me nivelin e demokracisë dhe të ekonomisë së vendit. Çështja është nëse ky regjim hibrid do të bëhet më pak apo me shumë demokratik. Në të ardhmen e afërt, sipas tij, demokracia nuk pritet të përmirësohet shpejt, sepse politikanët ndjekin sjellje dhe qëllime personale.

Shiko komentet (3)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG