Lidhje

Kinë: Përleshje mes punonjësve dhe policisë në fabrikën Foxconn


Një fabrikë në provincën Taiyan të Kinës veriore e cila është në pronësinë e kompanisë Apple që prodhon Iphonin, rifilloi punën pas trazirave ku u përfshinë rreth 2 mijë punonjës, duke nxjerr në pah tensionet e vazhdueshme të punëtorëve në një vend i cili ndalon sindikatat e pavarura.

Fabrika Foxconn në Kinë, prodhon Iphone 5, një model që doli në treg për herë të parë javën e kaluar në Shtetet e Bashkuara dhe në disa vedne të tjera. Por kompania nuk ka deklaruar deri tani nëse pezullimi i punës për një ditë ka ndikuar në furnizimet me këtë produkt të ri.

Përfaqësues të fabrikës Foxconn dhe policia thanë se shkaku i trazirave që shpërthyen të dielën në mbrëmje ishte nën hetim, por kjo protesë vjen në vazhdën e protestave të dhunshme të punëtorëve në zona të ndryshme të Kinës , të cilat kanë si shkak ankesat për pagat dhe kushtet e punës.

Sipas njoftimeve dhe dëshmitarëve thuhet se dhuna - e cila pezulloi prodhimin për një ditë - shpërtheu mbas një konflikti mes një punëtori dhe një rojeje të fabrikës, konflikt i cili u përshkallëzua me shpejtësi.

Policia dhe përfaqësues të fabrikës Foxconn thonë se 40 njerëz janë plagosur si pasojë e trazirave.

Xhirimet dhe fotografitë e marra nga një dëshmitar që nuk do të identifikohet tregojnë punëtorët e grumbulluar pranë fabrikës Foxconn dhe një prani të madhe policore, si dhe një prej dyerve të kompleksit të shkatërruar. Fotografitë e djeshme tregojnë dritaret e thyera të dyqaneve pranë zonës.

Cheng Yi Yi është drejtuese projektesh në Hong Kong, në organizatën e quajtur Studentë e Profesorë kundër sjelljeve të Këqia të Korporatave. Kjo organizatë vëzhgon shoqëritë tregëtare dhe ka si piksynim përmirësimin e të drejtave të punonjësve :

“ Fabrika Foxconn përdor një stil ushtarak në marrëdhënie me punëtorët. Për shembull, përdoret një dhunë e tillë ndaj punëtorëve për t’i detyruar ata që të jenë krejtësisht të bindur ndaj urdhrave të administratës së fabrikës. Ne i kemi rekomanduar kësaj fabrike që të mbajë zgjedhje të drejta për sindikatat e punonjësve sipas ligjeve kineze, në mënyrë që punëtorët të kenë një mundësi për të shprehur opinionet, apo mendimet e tyre për administratën e fabrikës”.

Shumë fabrika në Kinë kanë sindikata, por ato duhet të jenë pjesë e Federatës së Sindikatave të Kinës, që është qeveritare.
Punonjësit ankohen se drejtuesit lokalë të sindikatës shpeshherë janë aleatë me administratën e fabrikave dhe nuk mbrojnë punonjësit.

Fabrika Foxconn është përballur me ankesat e punonjësve për pagat dhe orët e punës. Kompania rriti pagën minimale dhe premtoi në muajin mars të kufizojë orët e punës mbas një kontrolli që iu bë nga kompania Apple, ku u gjet se punonjësve u kërkohej rregullisht që të punonin më shumë se 60 orë në javë. Në fabrikat Foxconn në Kinë janë të punësuar rreth 1.2 milion punonjës në disa qytete të vendit.
XS
SM
MD
LG