Lidhje

Teknikë e re për të diktuar çrregullimet gjenetike


Shkencëtarët amerikanë kanë realizuar një teknikë që eventualisht mund të lejojë kontrollin e hollësishëm për mijëra çrregullime gjenetike nëpërmjet një procedure që nuk është e dëmshme për fetusin.

Shkencëtarët në Universitetin e Uashingtonit thonë se kanë përdorur mostra gjaku nga gratë shtatzëna dhe pështymë nga burrat për të përcaktuar përbërjen gjenetike të fëmijës së palindur.

Shkencëtarët e kryen studimin e tyre tek një grua që ishte vetëm 18 muaj shtatzënë. Ata thonë se procedura mbart më pak rreziqe se procedurat e tjera gjenetike, të kryera duke marë mostra nga fetusi ose nga placenta.

Dr. Pitër Ben, profesor i gjenetikës dhe biologjisë në Universitetin e Kënektikatit, tha se procedura është një hap i rëndësishëm përpara.

Megjithatë, Dr. Ben tha se se kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar se cilat mutacione gjenetike janë të rëndësishme.

Rezultatet e studimit u botuan në revistën Science Translational Medicine.
XS
SM
MD
LG