Lidhje

Harta e mikrobeve në trupin e njeriut


Microbe_Microbiome_Nature
Një ekip shkencëtarësh amerikanë kanë përfunduar një projekt 5-vjeçëar studimi prej disa miliona dollarësh, për hartën e pothuajse të të gjitha mikrobeve që gjenden në trupin e njeriut të shëndetshëm, duke përfshirë edhe bakteriet e viruseve të ndryshme.

Shkencëtarët mblodhëm 5000 mostra nga trupat e 250 vullnetarëve burra dhe gra.

Ekspertët e kanë ditur prej vitesh se trupai i njeriut përmban triliona mikrorganizama në atë që quhet mikobiomë.

Ata kanë përcaktuar se rreth 10 mijë specie mikrobesh janë pjesë e mikrobiomës. Disa nga mikrober shkaktojnë sëmundje nëdisa njerëz, ndërsa tek të tjerët ekzistojnë por janë të padëmshme.

Studimi i ekipit u botua në revistat Nature dhe The Public Library of Science.
XS
SM
MD
LG