Lidhje

Human Rights Watch: Romët, hebrenjtë e pakicat të përjashtuar nga pjesmarrja politike në Bosnje


Human Rights Watch thotë se romët, hebrejtë dhe pakica të tjera etnike në Bosnje Hercegovinë janë përjashtuar nga pjesëmarrja në procesin politik të këtij vendi ballkanik.

Grupi ndërkombëtar i të drejtave të njeriut publikoi dje një raport, në të cilin thuhet se 20 vjet pas fillimit të luftës etnike tre-vjeçare në Bosnje, diskriminimi kundër pakicave kombëtare në kushtetutën , ligjin dhe institucionet e vendit vazhdon.

Raporti prej 62 faqesh thotë se pjesa më e madhe e diskriminimit e ka burimin në kushtetutën e vitit 1995 të Bosnjes, e cila prashikon një sistem qeveritar bazuar në etninë, por përjashton këto grupe.

Sistemi institucional i Bosnjes u vendos në barë të marrëveshjes së paqes të Dayton-it që i dha fund luftës në fund të vitit 1995. Kushtetuta u njeh serbëve, kroatëve dhe myslimanëve të drejtën për të votuar për asamblenë popullote kombëtare, një nga dy dhomat e parlamentit, si dhe për anëtarët e presidencës tri palëshe të vendit. Pjestarët e grupeve të tjera etnike nuk i kanë këto të drejta.

XS
SM
MD
LG