Lidhje

Histori: Çfare ndodhi më 15 shtator?


Histori - Çfare ndodhi më 15 shtator?

1789 - Kongresi amerikan krijon Departamentin e Shtetit nga Departamenti i më parëshëm i Punëve te Jashtme. Departamenti i Shtetit shpesh quhet edhe Foggy Bottom, emri i zonës ku ndodhet ndërtesa e tij në Washington. Në shtator 2000, ndërtesës së Departamentit të Shtetit iu dha emrin Harry S. Truman, për nder të presidentit të 33-të amerikan (1945 - 1953). Në ndërtesën Truman punojnë më shumë se 8 mijë vetë, aktualisht nën drejtimin e sekretarit të Shtetit John Kerry.

1935 – Fillon zbatimi i ligjit të Nurembergut, që privoi hebrenjtë nga shtetësia e tyre gjermane dhe e bëri Svastikën emblemën zyrtare të Gjermanisë naziste.

1948 - Franz Babinger - linguist, orientalist, albanolog, historian i njohur gjerman - ri-fillon karrierën e tij si profesor në Universitetin e Mynihut, pas një ndërprerjeje prej 15 vjetësh. Babinger (l1891-1967), pa mbaruar ende shkollën e mesme, dinte disa gjuhë, përfshi persishten dhe hebraishten. Në Luftën e parë (1914-1918), ai shërbeu në ushtrinë gjermane dhe, si njohës i gjuhëve orientale, dërgohet në front në Lindjen e Mesme. Në vitet 1920, profesor në universitetin e Berlinit, Franz Badinger botoi librin "Mehmed the Conqueror and his time", studim i rrallë akademik mbi figurën e sulltanit Mehmed II, pushtues i Kostandinapolit (Stamboll i sotëm) më 1453, dhe zgjeruesi i kufijve të Perandorisë Osmane përtej cdo parashikimi. Ky libër e bëri Babingerin autoritet të padiskutueshëm në çeshtjet lindore, dhe e shndërroi universitetin e Mynihut në qendër botërore të studimeve orientaliste. Me ardhjen e nazistëve në pushtet në Gjermani më 1933 , Babingerit - ashtu si dhe shumë shkencëtarëve gjermanë me prejardhje hebraike - iu mohua e drejta për të dhënë mësim në shkolla. Dhe studiuesi i shquar ikën në Rumani - deri në vitin 1943 - dhe atje pa e përjetoi vuajtje, përndjekje e krime. Në vitin 1957, Babinger dëshmon hapur në gjyq mbi mizoritë naziste kundër hebrenjve në Rumani. Në vitin 1958, ai del në pension, por vazhdon të punojë dhe publikojë; ndër studimet monografike të kësaj periudhë është edhe libri "Das Ende der Arianiten" ose "Fundi i Arianitëve", ku Baninger merr në analizë këtë familje fisnikësh shqiptarë të periudhës së Mesjetës. Franz Babinger vdiq aksidentalisht në 23 qershor 1967 - trupi i tij u gjet i mbytur në det në plazhin e Durrësit, Shqipëri - ku duket se kishte shkuar për pushime, kërkime shkencore, për ndonjë konferencë albanologjike, apo për të trija së bashku.

1990 - Shqipëria kërkon anëtarësim të plotë në Konferencën per Sigurim e Bashkëpunim në Evrope, KSBE, sot OSBE. Pak Histori brenda Historisë - Në gusht 1975, 35 vende evropiane, përfshi Kanadanë e SHBA-në, u mblodhën në Helsinki të Finlandës, me synimin për të zbutur tensionet Lindje - Perendim. Në perfundim, pas disa ditë debatesh, pjesmarrësit nënshkruan atë që njihet si Deklarata e Helsinkit. Pikërisht mbi këtë dokument Shqipëria nuk pranoi të vinte firmën, dhe kuptohet pse; një nga pikat kryesore të Deklaratës së Helsinkit është “respektimi i të drejtave dhe lirive themelore të njeriut, duke përfshirë edhe lirinë e mendimit, ndërgjegjes, fesë ose besimit”. Tiranës zyrtare do t'i duheshin plot 15 vite për të kuptuar dhe pranuar domosdoshërinë e këtyre të drejtave.

1997 – Disqet me këngën "Candle in the Wind" të Elton Xhonit shiten më shumë se 600-mijë kopje në ditën e parë të daljes në dyqanet britanike. Në një dyqan muzikor në Londër, kjo këngë kushtuar Princeshës Diana u shit 1-mijë kopje për 90 minuta.

2000 - Në Sydney të Australisë hapen Lojrat verore Olimpike - - ekipe nga 199 vende morën pjesë - Shtetet e Bashkuara fituan shumicën e medaljeve (93), ndërsa Australia në vend të 4 me 58 medalje.

Mendim i ditës
"A është e vërtetë se dikujt i duhet të udhëtojë jashtë në mënyrë që t'i njohë njerëzit? Sepse është më lehtë për t'i njohur njerëzit brenda vendit dhe udhëtimi jashtë të vlejë për të njohur veten".
Anonim
XS
SM
MD
LG