Lidhje

Kina miraton ligjin e sigurisë për Hong Kongun


Chinese President Xi Jinping reaches to vote on a piece of national security legislation concerning Hong Kong during the closing session of China's National People's Congress (NPC) in Beijing, Thursday, May 28, 2020. China's ceremonial legislature…
Chinese President Xi Jinping reaches to vote on a piece of national security legislation concerning Hong Kong during the closing session of China's National People's Congress (NPC) in Beijing, Thursday, May 28, 2020. China's ceremonial legislature…

Parlamenti i kontrolluar i Kinës miratoi një ligj të ri të sigurisë kombëtare për Hong Kongun, që kritikët thonë se kërcënon statusin gjysmë autonom të qytetit.

Asambleja Kombëtare Popullore e Kinës e miratoi të enjten ligjin e debatueshëm me 2.878 vota pro, një kundër dhe gjashtë abstenime.

Ligji i ri parandalon dhe ndëshkon aktet e "shkëputjes, suversionit ose aktiviteteve terroriste" që kërcënojnë sigurinë kombëtare. Ligji gjithashtu lejon që organet kineze të sigurisë kombëtare të krijojnë agjenci në Hong Kong. Komiteti i Përhershëm i Asamblesë do të fillojë hartimin e hollësive të ligjit, i cili pritet të hyjë në fuqi në shtator.

Legjislacioni i ri u dënua gjerësisht nga grupet e biznesit dhe vendet perëndimore si një kambanë vdekjeje për statusin e Hong Kongut nën konceptin "një vend, dy sisteme" të krijuar pasi Britania ia dorëzoi Kinës kontrollin e kësaj qendre financiare në vitin 1997, sidomos sepse ligji anashkalon legjislaturën e Hong Kongut.

Njoftimi i Pekinit mbi ligjin e sigurisë kombëtare për Hong Kongun javën e kaluar ndezi një raund të ri protestash të ngjashme me demonstratat masive dhe shpesh të dhunshme që përfshinë qytetin gjatë gjysmës së dytë të vitit 2019.

Protestat fillimisht u provokuan nga një projekt-ligj i diskutueshëm për ekstradimet që u shndërruan në kërkesat për një demokraci më të madhe për qytetin.

Të mërkurën mbrëma u arrestuan rreth 360 persona që protestonin ndaj projekt-ligjit të sigurisë kombëtare.

REAGIMI I SHTETEVE TË BASHKUARA

Sekretari amerikan i Shtetit Mike Pompeo tha të mërkurën se i raportoi Kongresit se Hong Kongu "nuk është më autonom nga Kina" dhe se duke patur parasysh faktet në terren, "Hong Kongu nuk mund të justifikojë trajtimin e veçantë sipas ligjeve të Shteteve të Bashkuara".

Deklarata e Sekretarit Pompeo është shenjë se Shtetet e Bashkuara po shqyrtojnë pezullimin e statusit preferencial që e ka bërë qytetin një partner të rëndësishëm tregtar të Shteteve të Bashkuara.

Propozimet legjislative të Pekinit shënojnë një ndryshim dramatik për Hong Kongun, i cili prej kohësh gëzonte liri më të mëdha politike nën një qeveri të zgjedhur gjysmë-autonome, që shihej dikur si një model për Kinën kontinentale.

"Ndërsa Shtetet e Bashkuara dikur shpresonin se Hong Kongu i lirë dhe i begatë do të ishte një model për Kinën autoritare, tani është e qartë se Kina po E modelon Hong Kongun sipas vetes së saj," tha sekretari Pompeo.

Akti i të drejtave të njeriut dhe demokracinë në Hong Kong i miratuar vitin e kaluar nga Kongresi amerikan dhe Presidenti Donald Trump, i kërkon Departamentit të Shtetit të certifikojë çdo vit se ish-kolonia britanike ruan një autonomi të mjaftueshme për të justifikuar trajtimin e favorshëm tregtar nga SHBA, diçka që e ka ndihmuar Hong Kongun të ruajë pozitën e tij si një qendër financiare botërore.

Në bazë të këtij akti, zyrtarët përgjegjës për shkeljet e të drejtave të njeriut në Hong Kong mund të jenë objekt sanksionesh, përfshirë mohimin e vizave dhe ngrirjen e pasurive.

Tani i takon Presidentit Trump të vendosë nëse do t’u japë fund disave, të gjithave ose asnjërit prej privilegjeve ekonomike që gëzon aktualisht Hong Kongu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG