Lidhje

Human Rights Watch për Kosovën


Human Rights Watch publikoi të martën më 21 janar 2014 raportin vjetor për të drejtat e njeriut nëpër botë në vitin 2013. Në kapitullin për Kosovën vihen në dukje arritjet në marrëdhëniet me Serbinë, por edhe mangësitë e udhëheqjes në drejtimin e vendit, nga e cila kërkohet të forcojë shtetin ligjor. Të ndjekim për hollësi kolegen Isabela Çoçoli.

Në Raportin e Human Rights Watch, thuhet se në Kosovë, gjendja e të drejtave të njeriut vazhdon të jetë e dobët. Megjithë reformat e deritanishme, sistemi i drejtësisë vazhdon të përballet me një numër të madh çështjesh që presin për t’u gjykuar. Komunitetet etnike, roma, ashkali dhe veçanërisht egjiptianët, vazhdojnë të diskriminohen. Gazetarët dhe mbrojtësit e të drejtave të njeriut kanë qënë objekt i kërcënimeve dhe sulmeve gjatë vitit 2013, thuhet në raportin e organizatës për mbrojtjen e të drejtave të njeriut.
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Direct link
Hera herës, thekson më tej raporti, gjendja u tensionua në veriun e ndarë, megjithë përmirësimin e marrëdhënieve politike me Serbinë pas arritjes së një sërë marrëveshjesh, si ajo e muajit prill për krijimin e postit të një komandanti të posaçëm policie dhe të një gjykate apeli për pakicën serbe; marrëveshja e gushtit për krijimin e pikave të kalimit kufitar mes Kosovës dhe Serbisë në vitin 2014; dhe eliminimi në shtator i strukturave paralele serbe në veri të Kosovës.

Në muajin korrik, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Ban Ki-moon, u bëri thirrje Kosovës dhe Serbisë të bashkëpunojnë për zgjidhjen e çështjes së personave të humbur në Kosovë. Deri më sot, vë në dukje raporti, 1700 njerëz ende figurojnë të humbur që nga lufta me Serbinë.

Në muajin shtator, vë gjithashtu në dukje Human Rights Watch, një sulmus i paidentifikuar vrau një oficer të policisë së EULEX-it që po udhëtonte pikërisht me makinën e policisë së EULEX-it.

Ndër problement kryesore, në raport theksohet se gazetarët punojnë në një mjedis armiqësor. Në muajin maj, në bombë me gaz u hodh në shtëpinë e kryeredaktorit të Radio Televizionit të Kosovës, duke shkaktuar vetëm dëme materiale. Raporti flet edhe për kërcënimin e gazetares Jeta Xhara nga një ish funksionar dhe kolegë gazetarë. Po ashtu në raport përmendet edhe rasti i mbrojtëses së shquar të të drejtave të njeriut, Nazlie Bala, e cila u sulmua nga të paktën dy persona jashtë apartamentit të saj. Gjatë 2013 pati edhe raste të tjera sulmesh të organizuara kundër gazetarëve dhe readaksive të tyre.

Raporti i Human Rights Watch, vë gjithashtu në dukje edhe rezolutën e miratuar në muajin janar nga Asambleja e Këshillit të Evropës që kërkon nga autoritetet e Kosovës të luftojnë korrupsion, të kryejnë reforma në gjyqësor, të trajtojnë çështjen e krimeve të luftës, të mbrojnë dhe të promovojnë të drejtat e pakicave rome, ashkali dhe egjiptine, të sigurojnë pavarësinë e medias dhe mbrojtjen e mjaftueshme për gazetarët, si dhe për forcimin e luftës kundër trafikimit njerëzor. Rezoluta i bën gjithashtu thirrje Bashkimit Evropian ta përqendrojë dialogun e tij me Kosovën në forcimin e shtetit ligjor, përfundon Raporti i Human Rights Watch.
XS
SM
MD
LG