Lidhje

Kosovë, Vetëvendosje kërkon shqyrtimin e dy ligjeve


Lëvizja Vetëvendosje i është drejtuar Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për shqyrtimin e dy ligjeve të miratuara më 20 prill nga Parlamenti i Kosovës, ligjin për qendrën historike të Prizrenit dhe Ligjin për Hoçën e Madhe, një fshat me shumicë serbe në rrethinën e Prizrenit.

Kjo lëvizje argumenton se të dyja ligjet janë anti-kushtetuese. Ligji për qendrën historike të Prizrenit parashikon që të gjitha veprimtaritë në qendrën e këtij qyteti përfshirë ndërtimet e shërbimet komunale, të rregullohen në mënyrë të veçantë, nga një mekanizëm i posaçëm, që do të përbëhej nga komunitetet fetare, komunitetet etnike dhe shoqëria civile.

Që në projektin e parë ai kishte nxitur reagime të shoqërisë civile dhe një pjese të partive politike sipas të cilave, ai i jep një zë më të fuqishëm Kishës Ortodokse në Kosovë. Të njëjtin shqetësim ngre Vetvendosje edhe në lidhje me ligjin ai për Hoçën e Madhe.

Sipas lëvizjes Vetëvendosje të dyja ligjet e shkelin Kushtetutën në pikat që kanë të bëjnë me karakterin laik të shtetit të Kosovës dhe paanshmërinë ndaj çështjeve të besimeve fetare, barazinë para ligjit si dhe parimet e përgjithshme të vetëqeverisjes lokale. Miratimi i këtyre ligjeve është mbështetur nga ambasada amerikane, dhe mekanizmat e tjerë ndërkombëtarë të cilët vlerësojnë se me këtë veprim “Parlamenti i Kosovës ndërmori veprimet për ta lëvizur shtetin më afër qëllimit të përfundimit të pavarësisë së mbikëqyrur”.

Kosova shpalli pavarësinë në shkurt të vitit 2008, ndërsa një numër shtetesh që e kanë njohur atë, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe vendet kryesore të Bashkimit Evropian, themeluan grupin drejtues ndërkombëtarë për Kosovën dhe vunë zotin Pieter Faith në postin e mbikëqyrësit të pavarësisë, e cila vazhdon të kundërshtohet ashpër nga Serbia. Grupi Drejtues Ndërkombëtar pret që deri në shtator t’i jap fund mbikëqyrjes së pavarësisë së Kosovës.

Shiko komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG