Lidhje

FMN jep në Tiranë vlerësimet e fundit për ecurinë e ekonomisë


FMN e nxiti sërish Shqipërinë që të përqëndrohet për të çuar përpara reformat në disa nga sektorët më të rëndësishëm të ekonomisë, të cilat nuk janë ende në nivelin e pritur.

Drejtuesja e re e misionit të FMN për Shqipërinë, Anitha Tuladhar, deklaroi në Tiranë se zbatimi i shpejtë i reformave ka rëndësi themelore për të siguruar një rritje më të fortë.

“Rimëkëmbja ekonomike e Shqipërisë po forcohet, por duhet që kjo rimëkëmbje të jetë më e madhe, duke përmirësuar klimën e biznesit dhe duke rritur bazën e kridetimit”, - tha zonja Tuladhar.

FMN dhe Shqipëria po ndjekin një marrëveshje 3-vjeçare bashkëpunim për konsolidim fiskal, fuqizim të financave publike, reforma strukturore fiskale, rregullimin e sistemit energjitik.

Pas 2 vjet e gjysmë, një përmirësim i mirë është bërë në sektorin energjitik, ndërsa në fusha të tjera janë hedhur hapa të rëndësishëm por, sipas saj, disa reforma kanë mbetur prapa.

FMN jep në Tiranë vlerësimet e fundit për ecurinë e ekonomisë
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

“Këtë vit ne presim një rritje 3.4 për qind të ekonomisë shqiptare, kryesisht e bazuar në forcimin e sektorit energjitik dhe administrimit më të mirë të financave” - tha zonja Tuladhar.

Rritja ekonomike nuk është mbështetur sa duhet nga kreditimi bankar, sipas saj, Po ashtu është e nevojshme të ecin reforma juridike dhe ajo në hipoteka.

Zonja Tuladhar i bëri këto komente në forumin e 4 financiar mes Bankës së Shqipërisë dhe FMN.

Guvernatori Gent Sejko tha se Shqipëria po ndjek me besnikëri politikat e përcaktuara nga FMN-ja dhe se ekonomia shqiptare po ringrihet për vitet në vijim.

“Shqipëria është në rrugën e rimëkëmbjes ekonomike. Kriza financiare botërore e preku ekonominë dhe sistemin financiar, por Shqipëria nuk u zhyt në recesion pas goditjeve të krizës. Ajo ka një qëndrueshmëri makro-ekonomike. Masat e marra për të nxitur ekonominë që të çlirojë kapitalet po sjellin rritjen ekonomike dhe presim të ndikojë edhe tek rritja e kreditimit”, - tha guvernatori Sejko.

Ai kërkoi një bashkëpunim më të ngushtë me të gjithë përfaqësuesit e bankave në Shqipëripër të pakësuar kreditë me probleme dhe për të shtuar kreditimin, i cili rritet me hapa të lehtë dhe mbetet një nga sfidat kryesore.

“Më në fund Shqipëria e la pas krizën ekonomike, por nuk harron kurrë rreziqet dhe sfidat që ka përpara. - tha ministri i financave, Arben Ahmetaj.

Qeveria po punon, sipas tij, për të shënuar një rritje ekonomike të qëndrueshme, së bashku me konkurrueshmërinë e ekonomisë shqiptare.

FMN vlerësoi se rritja ekonomike në rajon po fuqizohet, megjithë ndikimin e vështirësive nga eurozona.

Parashikimet e Fondit për rritjen afatmesme ekonomike të rajonit janë më poshtë se sa u shënuan përpara krizës.

Shqipëria u rezistoi mirë presioneve të krizës, pohoi FMN, dhe ishte në mesin e të paktave vende që shënuan rritje pozitive gjatë krizës.


XS
SM
MD
LG