Lidhje

Kosovë: Miratohen ligjet e fundit nga plani i Martti Ahtisaarit


Parlamenti i Kosovës miratoi sot një numër ligjesh nga të cilat varet procesi i përfundimit të mbikëqyrjes së pavarësisë së saj. Debatet ishin më të rrepta rreth ligjit për qendrën historike të Prizrenit dhe atij për fshatin Hoçë e Madhe, një fshat i banuar me shumicë serbe në rrethinën e Prizrenit.

Ligji për qendrën historike të Prizrenit parasheh që të gjitha veprimtaritë në qendrën e këtij qyteti përfshirë ndërtimet e shërbimet komunale, të rregullohen në mënyrë të veçantë, nga një mekanizëm i posaçëm, që do të përbëhej nga komunitetet fetare, komunitetet etnike dhe shoqëria civile.

Që në projektin e parë ai kishte nxitur reagime të shoqërisë civile dhe një pjese të partive politike sipas të cilave, ai i jep një zë më të fuqishëm Kishës Ortodokse në Kosovë, njësoj sikurse edhe ai për Hoçën e Madhe. Një pjesë e deputetëve të opozitës por edhe të koalicionit ne pushtet thanë se ligjet janë kundër kushtetuese.

Miratimi i tyre u përshëndet ndërkaq nga Ambasada e Shteteve të Bashkuara, e cila nëpërmjet një komunikate u shpreh e kënaqur që, siç thuhet “Parlamenti i Kosovës ndërmori veprim për ta lëvizur shtetin më afër qëllimit të përfundimit të pavarësisë së mbikëqyrur”.

Në komunikatë thuhet se ligjet për Prizrenin, Hoçën e Madhe, Procedurat e Administratës Tatimore, dhe për ndryshimin dhe plotësimin e ligjit për ndërmarrjet publike janë vetvetiu të mirë për Kosovën dhe kjo ishte gjëja e duhur për të bërë.

Ambasada i shpreh sic thuhet mirënjohje Parlamentit për miratimin e Kodit të ri Penal të Kosovës, i cili vendosë drejtësi dhe kuadër për zbatimin e ligjit dhe hapë rrugën për një sundim më të madh të ligjit dhe avancimin e integrimit Euro-Atlantik të Kosovës.

Miratimi i ligjeve u mirëprit edhe nga përfaqësuesi civil ndërkombëtar Pieter Feith, sipas të cilit miratimi i ligjeve për Qendrën Historike të Prizrenit dhe fshatin Hoçë e Madhe, e forcon kornizën ligjore të Kosovës për mbrojtjen dhe ruajtjen e monumenteve dhe vendeve të trashëgimisë kulturore. Po ashtu, miratimi i këtyre dy ligjeve e afron Kosovën një hap më afër plotësimit të angazhimeve sipas Propozimit Gjithëpërfshirës për Statusin si dhe siguron respektimin e të drejtave dhe interesave të të gjitha palëve të interesuara.

Zoti Faith thekson se këto ligje janë jetike për trashëgiminë kulturore dhe historike të Kosovës. Ruajtja e kësaj trashëgimie është e rëndësisë kombëtare dhe ndërkombëtare.

Përfaqësuesi i posaçëm i Bashkimit Evropian, Samuel Zbogar, nëpërmjet një komunikate thekson se “mbrojtja, ruajtja dhe promovimi i trashëgimisë kulturore është një vlerë qenësore evropiane që është për të mirën e Kosovës dhe banorëve të saj.

Kjo do të sigurojë që zhvillimi dhe ndërtimi i ardhshëm urban nuk do të dëmtojnë bukurinë dhe harmoninë e këtyre vendeve të veçanta, dhe do të ruajnë po ashtu trashëgiminë fetare dhe kulturore për gjeneratat e reja”.

Kosova shpalli pavarësinë në shkurt të vitit 2008, ndërsa një numër shtetesh që e kanë njohur atë, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe vendet kryesore të Bashkimit Evropian themeluan grupin drejtues ndërkombëtarë për Kosovën dhe vunë Pieter Faith në postin e mbikëqyrësit të pavarësisë e cila vazhdon të kundërshtohet ashpër nga Serbia.
Grupi Drejtues Ndërkombëtar pret që deri në shtator t’i jap fund mbikëqyrjes së pavarësisë.

Shiko komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG