Lidhje

Mjekët në Afrikë drejt krijimit të vaksinën kundër malarjes


Mjekët në Afrikë drejt krijimit të vaksinën kundër malarjes
Mjekët në Afrikë drejt krijimit të vaksinën kundër malarjes

Më shumë se 2 milion njerëz vdesin nga malaria çdo vit. Sipas statistikave kjo do të thotë se çdo 45 sekonda, një fëmijë vdes nga kjo sëmundje. 90% e rasteve shënohen në Afrikën NënSahariane. Ky realitet ka shtruar si domosdoshmëri krijimin e një vaksine efektive për parandalimin dhe luftimin e kësaj sëmundje.

Fermerët në Afrikë ankohen se insketicidet e përdorura kundër mushkonjave që kanë malarje, kanë ndotur të mbjellat e tyre dhe kanë dëmtuar shitjet.

“Kuptuam se mushkonja është bërë rezistente ndaj DDT”, thote kjo infermiere në Uganda.

Në rajonet që mbartin malarian, janë përdorur si rrjetat e shtretërve të lyera me insekticide ashtu edhe ilaçet. Kjo ka ndikuar në përgjysminin e rasteve, por rreth 800 mijë afrikanë vdesin nga malaria çdo vit, shumica e tyre fëmijë nën 5 vjeç.

Dr. Kristian Lok shpjegon sfidat me të cilat përballen shkencëtarët. Ai është drejtor i Nismës për Vaksinën e Malarien, dhe drejton eksperimentet për njerëzit e prekur nga malarja në Afrikën nën Sahariane.

“ Është e vështirë që të gjesh vaksinën e malaries sespe ne përballemi me një organizëm kompleks të një parazitit që ka shumë përbërës, dhe organizmi i të cilit është shumë i ndryshueshëm. Është shumë e vështirë që të kesh imunitet kundë këtij paraziti”.

Dr. Look është optimist se Organzata Botërore e Shëndetësisë do të miratojë vaksinën e re deri në vitin 2015.

“ Vaksina do të pakësojë numrin e prekjes së fëmijëve nga malarja, që do të thotë se do të pakësojë dhe mundësinë e vdekjes së fëmijëve nga malaria”.

Inisiative për Vaksinën e Malaries , po përpiqet që të krijojë një vaksinë të dytë për të parandaluar mbartjen e parazitit të malaries nga mushkonjat.

Dr. Kristian Look

“Mjafton që mushkonja të marrë njëherë gjakun e e vaksinuar dhe antirupat do të ndalojn qarkullimin e parazitit tek mushkonja. Kjo do të thotë që mushkonja nuk e trasmeton malarien tek njerëzit”.

Dr. Look thootë se vaksina e re, do të jetë një hap i madh drejt zhdukjes së malarjes. Por që kjo të ndodhë, investimet e mëdha në fushën shkencore janë thelbësore, thotë ai.

XS
SM
MD
LG