Lidhje

Ilaç i ri kundër Alzheimerit


Një ilaç eksperimental për Alzheimerin mund të ngadalësojë sëmundjen nëse njerëzit e marrin që në fillim, sipas kompanisë farmaceutike Eli Lilly. Ky është një prej ilaçeve të pakta elsperimentale për trajtim më të mirë të Alzheimerit.

Pasi Wendy Mitchell u diagnostikua me sëmundjen Alzheimer një vit më parë, ajo krijoi një tabelë me fotografi dhe shënime për të ndihmuar veten gjatë ditës. Ajo e mirëpriti lajmin se një medikament i ri së shpejti mund të dalë në treg, por mendon se është shumë vonë për të - ilaçi ndoshta mund të ndihmojë vajzat e saj për të shmangur këtë çrregullim të trurit.

"Kush e di se ku do të jetë truri im pas dy vjetësh, por emocionuese për mua është se më jep shpresë për vajzat e mia, sepse çdo njeri shpreson të mos e provojë këtë sëmundje. Kjo mund të arrihet vetëm me kërkime mjekësore dhe ilaçi i ri shpresoj se do të jetë i suksesshëm."

Hollësitë e ilaçit të ri i quajtur Solanezumab u shpallën në Konferencën e Shoqatës Ndërkombëtare mbi Alzheimerin, që u zhvillua në Uashington më 22 korrik. Studimet e mëparshme, kanë treguar se Solanezumab nuk kishte mundur të ndihmonte pacientët me Alzheimer të përgjithshëm. Por tregoi shenja se ilaçi mund të ndihmonte njerëzit me sëmundje shumë të butë, duket ngadalësuar rënien e tyre mendore me rreth një të tretën.

Një studim më i gjërë është duke u zhvilluar dhe pritet të përfundojë në fund të vitit 2016. Dr Eric Seimers, drejtor mjekësor i firmës Eli Lilly thotë se sa më shpejt që njerëzit trajtohen me këtë ilaç aq më i mirë është rezultati.

"Kjo do të thotë se trajtimi duhet të fillojë herët. Çdo ditë që pacienti kalon me sëmundje neuro-degjenerative, siç klasifikohet Alzheimeri, aq më shumë vdesin qelizat e trurit. Kjo tregon se për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes, trajtimi duhet të fillojë sa më parë.”

Dr Clare Walton e Shoqatës britanike të Alzheimerit thotë se shenjat janë shpresëdhënëse, por duhet treguar kujdes.

"Ne duhet të presim rezultatet e provave të gjëra klinike. Por lajmi i mirë është se prova të tilla janë duke u zhvilluar dhe priten rezultate përfundimtare."

Alzheimeri është forma më e zakonshme e dementias. Për sëmundjen, uk ka kurë, por vetëm trajtime për të lehtësuar përkohësisht simptomat. Më shumë se 35 milionë njerëz në mbarë botën kanë Alzheimer në forma të ndryshme, duke përfshirë rreth 5 milionë në SHBA. Këto shifra pritet të rriten me shpejtësi ndërsa popullsia moshohet.

XS
SM
MD
LG