Lidhje

Omarosa: Shtëpia e Bardhë u përpoq të blinte heshtjen time


Omarosa Manigault Newman, ish-këshilltare e Presidentit Trump, ka qenë së fundmivëmendjen e publikut për shkak të inçizimeve të bëra në mënyrë të fshehtë të bisedave të saj me zyrtarë të Shtëpisë së Bardhë, përfshirë dhe vetë Presidentin. Skandali ka nxjerrë në dritë një fakt panjohur më parë, atë që administrata Trump u kërkon anëtarëve të stafit të nënshkruajnë marrëveshje për ruatjen e konfidencialitetit, diçka pothuajse e padëgjuar gjatë administratave mëparshme.

Kjo mund jetë ajo cilës i druhej administrata Trump, n ish-punonjëse flet keq për Shtëpinë e Bardhë, sikurse po bën ish-këshilltarja Omarosa Manigault Newman për reklamuar librin e saj. Ajo ka publikuar disa inçizime audio bëra mënyrë fshehtë, duke pohuar se njëra prej tyre është prova se zoti Trump donte t’i mbyllte gojën, pas shkarkimi saj.

Ish-ylli i një programi televiziv po i bën reklamë librit saj ri me titullin "Unhinged", cilit bën një sërë pohimesh debatueshme, përfshirë dhe atë se disponon një kasetë, ku zoti Trump dëgjohet duke përdorur gjuhë raciste.

Zyrtarët e fushatës zotit Trump e kanë paditur zonjën Manigault Newman arbitrazh, duke e akuzuar për shkelje një marrëveshjeje vitit 2016 për ruatjen e konfidencialitetit. Sipas tyre marrëveshja e ndalon atë flasë keq për zotin Trump apo për gjithçka, për cilën ka qenë dëshmitare Shtëpinë e Bardhë.

"Nuk u befasova! Në fakt, Donald Trump-i mburret me përdorimin e proceseve gjyqësore si mjet për trembur njerëzit. Ai po përpiqet mbyllë gojën, ai ka frikë nga ajo unë mund them dhe kjo është arsyeja pse i shihni këto veprime nga Donald Trump-i", thotë Omarosa Manigault Newman ish-ndihmëse Shtëpinë e Bardhë.

Sekretarja e shtypit e Shtëpisë Bardhë Sarah Sanders refuzoi konfirmojë nëse administrata Trump u kërkon anëtarëve stafit nënshkruajë marrëveshje për ruatjen e konfidecialitetit.

"Nuk dua t’i hyj sqarimit lidhur me atë se kush ka nënshkruar marrëveshje tilla Shtëpinë e Bardhë. Mund t'ju them se shumë vende është e zakonshme punonjësit t’i nënshkruajnë ato, përfshirë edhe qeveri, veçanërisht ata kanë çertifikata sigurie".

Marrëveshjet për ruatjen e konfidencialitetit zakonisht përdoren botën e biznesit për mbrojtur interesat e korporatave. Por zakonisht nuk aplikohet për ndihmësit e Shtëpisë Bardhë, përveç atyre trajtojnë informacion klasifikuar lidhur me sigurinë kombëtare.

"Nuk mund parandalosh ish-punonjës qeverisë nxjerrin informacione jo klasifikuara, pa shkelur Amendamentin e Parë", thotë ekspertja Lata Nott.

Shumica e studiuesve ligjorë pajtohen me atë se një marrëveshje konfidencialiteti mes Shtëpisë Bardhë dhe një ish-punonjësi, mund jetë diçka nuk e imponon dot me ligj.

Por analistët ndahen nëse është e ligjshme apo jo fushata Trump, konsideruar si entitet privat, mund detyrojë zbatimin e saj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG