Lidhje

Presidenti Mubarak i solli stabilitet Egjiptit, por me një çmim të lartë

  • Mariama Diallo

Presidenti Mubarak i solli stabilitet Egjiptit, por me një çmim të lartë

Presidenti egjiptian, Hosni Mubarak u ngrit në pushtet fillimisht në postin e komandantit të Forcave Ajrore gjatë luftës arabo-izraelite të vitit 1973. Ai ka sunduar vendin për gati 30 vjet. Disa njerëz thonë se ai e ka mbajtur gjendjen të qëndrueshme në Egjipt, por shumë të tjerë, protestues dhe anëtarë të opozitës, po i kërkojnë atij të japë dorëheqjen. Në vazhdim do të sjellim disa hollësi rreth jetës së zotit Mubarak dhe se cili mund të jetë fati i tij politik.

Në postin e nën-presidentit, Hosni Mubarak ishte dëshmitar i njërës prej ngjarjeve më të rënda në historinë e Egjiptit: vrasja e Presidentit Anwar Sadat në vitin 1981 gjatë një parade ushtarake. Vrasësit ishin ekstremistë islamikë brenda ushtrisë.

David Ottaway ishte shef i zyrës së gazetës Washington Post në Kairo.

"Unë isha pjesë e gazetarëve, që mbulonin paradën kur u vra presidenti Sadat, dhe pashë Mubarakun, që doli nga pirgu i karikeve të shkatërruara, shkundi pluhurin nga kapelja. Dukej tepër i tronditur nga ajo që kishte ndodhur".

Zoti Mubarak bëri betimin si president pas 8 ditësh. Zoti Ottaway e përshkruan Mubarakun si kokëfortë dhe si njeri që nuk tregoi kurrë interesim për të krijuar marrëdhënie të mira me median e huaj.

"Ai ishte gjithnjë fjalëpakë. Përgjigjet e tij ishin të shkurtëra dhe nuk e kuptoje se ç’donte të thoshte kur fliste. Në fakt, ai nuk ofronte ndonjë vizion për vendin e tij, me përjashtim të stabilitetit".

Dhe gjatë pjesës më të madhe të 30 vjetëve në pushtet, gjendja në Egjipt ishte e qëndrueshme. Kairoja luajti një rol të rëndësishëm për mbajtjen në fuqi të një traktati paqeje mes Egjiptit dhe Izraelit, traktat që nuk ishte popullor në vend.

I përbuzur nga arabët për shkak të këtij traktati, Egjipti më në fund u pranua përsëri në botën arabe.

Qeveria e zotit Mubarak u përpoq për të çuar përpara procesin e paqes mes Izraelit dhe palestinezëve. Madje ajo ishte aleate e ngushtë e Shteteve të Bashkuara.

Shumë njerëz thonë se stabiliteti në Egjipt u mbajt me një çmim të lartë.

Njerëz të njohur u burgosën sepse kritikuan zotin Mubarak.

Presidenti, i mbrojtur nga një forcë e madhe sigurimi, i shpëtoi disa përpjekjeve për atentat, madje thoshte se nuk kishte frikë.

"Asnjeri nuk do të jetojë për gjithmonë".

Në zgjedhjet e fundit parlamentare, Partia Demokratike Kombëtare e presidentit Mubarak fitoi ndjeshëm ndaj opozitës, mes akuzave për frikësimin e votuesve dhe manipulimin e votave.

Udhëheqësit e Vëllazërisë Muslimane, lëvizja opozitare më popullore, u përballën me arrestime të vazhdueshme dhe paraburgime të gjata.

Kohët e fundit, përpjekjet e zotit Mubarak për ta paraqitur djalin e tij Gamal si pasardhës u pritën me pakënaqësi nga egjiptianët.

Ndërsa reformat ekonomike e zgjeruan hendekun mes të pasurve dhe të varfërve.

"Nga aspekti ekonomik, reformat që ata filluan në vitin 2004 sollën rezultate shumë të mira. GDP-ja në Egjipt u dyfishua në periudhën 2004-2008. Pra ekonomia ishte në gjendje shumë të mirë, por të varfërit nuk përfituan nga lulëzimi ekonomik dhe kjo u pasua nga trazirat që po shikojmë tani".

Më pas erdhën ngjarjet dhe revolta në Tunizi. Egjiptianët i panë këto zhvillime dhe menduan se edhe ata mund të bënin të njëjtën gjë.

Protestat filluan më 25 janar dhe nuk duken shenja se do të shuhen së shpejti.

XS
SM
MD
LG