Lidhje

Reforma kushtetuese, një sfidë teknike dhe politike


Ekspertë të njohur shqiptarë të ligjeve pohuan sot reforma kushtetuese është një sfidë e rëndësishme teknike dhe politike për Shqipërinë. Fondacioni “Shoqëria e Hapur për Shqipërinë” organizoi tryezën, ku morën pjesë përfaqësues nga institucionet më të larta shtetërore dhe ku reforma kushtetuese u vlerësua si një domosdoshmëri në zhvillimet aktuale. Një grup profesorësh, ligjvënësish dhe ish-përfaqësues të njohur të administratës shtetërore nisën sot në Tranë diskutimin mbi reformimin e Kushtetutës, e cila sipas tyre, ka shumë boshllëqe në kapituj të rëndësishëm.
REFORMA KUSHTETUESE NJË SFIDË TEKNIKE DHE POLITIKE
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Tashmë kanë kaluar 16 vjet nga miratimi i Kushtetutës së Shqipërisë, pohuan studiuesit, dhe kanë ndodhur shumë ngjarje politike, juridike e sociale, që e kanë vënë në provë ligjin themelor të shtetit, duke zbuluar edhe shumë boshllëqe ligjore. Zgjedhja e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, të Gjykatës së Lartë, zgjedhja e Avokatit të Popullit, përplasjet e vazhdueshme të parlamentit me prokurorët e përgjithshëm dhe paaftësia e parlamentit për të kontrolluar qeverinë janë disa nga difektet kryesore, që duhen korrigjuar, sipas ekspertëve.

Difektet jo të vogla, pohuan ekspertët, kanë dobësuar institucionet e pavarura përballë presioneve të shumicës politike në parlament dhe në qeveri. Sipas tyre, një nga sfidat kryesore të reformës kushtetuese mbetet edhe praëpësimi i ndryshimeve kushtetuese të vitit 2008, të cilat sollën efekte të pamenduara në formulën e zgjedhjes së presidentit dhe në mekanizmin e votëbesimit të qeverisë.

Studiuesit pohuan se anëtarësimi në Bashkimin Europian e bën të domosdoshëm rishikimin e Kushtetutës, sepse sapo Shqipëria të marrë statusin e vendit kandidat, rendi i saj juridik bëhet automatikisht i njëjtë me atë të BE-së. Megjithatë sfidë kryesore mbetet edhe mirëkuptimi shumëpartiak për t'i kryer ndryshimet kushtetuese. Transparenca dhe gjithëpërfshirja janë thelbi i reformës kushtetuese, e cila duhet të nxitë një pjesëmarrje sa më të gjerë qytetare dhe profesionale.

Kushtetuta e Shqipërisë u miratua me referendum pa miratimin e opozitës në nëntor 1998, në kulmin e tensionit politik që solli vrasja me armë zjarri e deputetit Azem Hajdari në oborrin e selisë së Partisë Demokratike. Kushtetutës iu bënë ndryshime në vitin 2007 dhe në vitin 2008, për të cilat pati kundërshtime të mëdha nga partitë e mëdha dhe sidomos nga ato të vogla. Për ndryshimet në Kushtetutë asnjëherë nuk ka patur bisedime të qeta teknike dhe as vullnet gjithëpërfshirës.

Shiko komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG