Lidhje

Restorantet, shërbim në ambjente të hapura dhe me parakushte


Shteti Roud Ajlend vazhdon gradualisht rihapjen pas masave për penguar përhapjen e koronavirusit. Disa restorante rifilluan aktivitetin hënën, por vetëm nën qiell hapur dhe duke respektuar masat e distancimit social.

Restorantet kanë hapësirë mjedis hapur mund rifillojnë shërbimin për klientë, por me një numër kushtesh.

"Sot filluam një mënyrë re shërbimit. Kemi një numër kufizuar tavolinash, çdo tavolinë është paktën 2 metra larg tjerave. Ushqimin dhe pijet i shërbejmë pjata e gota dekompozohen,thotë ndihmës menaxherja, Megan Bresnahan.

Klientët duhet rezervojnë me telefon mos ketë dyndje njerëzish.

"U lejohet shërbejnë mjedis hapur, mund vënë deri 20 tavolina maksimalja me nga pesë persona tavolinë. Pasi numri maksimal i lejueshëm për grumbullime është pesë persona,thotë Sekretari i Tregtisë, Stefan Pryor.

Klientët duhet kontrollohen për simptoma si për shembull temperaturë. Po ashtu, restoranti regjistron numrin e telefonit dhe adresën e klientëve dhe e mban për 30 ditë për gjurmuar personat mund jenë ekspozuar ndaj një vatre infeksioni. Por, ekspertët besojnë se kjo formë shërbimi është ndër sigurtat.

"Ekspertët e shëndetit publik thonë se grumbullimi nën qiell hapur është i pranueshmi pasi ajri qarkullon mirë dhe mikrobet nuk qëndrojnë përqëndruara një vend. Po ashtu, përjashta mund garantosh lehtë distancën mes njerëzve,thotë zoti Pryor.

Për klientët u mblodhën ditën e parë hapjes, eksperienca ofron një kënaqësi veçantë:

"Ishte një kënaqësi shumë e madhe dolëm nga shtëpia dhe u mblodhëm restorantin e preferuar edhe për t’i mbështetur,thotë klientja Rosanna Ortiz.

"Këto kohë punoj nga shtëpia. Jam kthyer shtëpinë e prindërve, dhomën ku rrija kur isha e vogël. Jam njëjtin ambjent si gjatë punës, ashtu edhe pas pune. Prandaj u kënaqa pata rastin kthehem për pak kohë normalitetin e mëparshëm,” thotë klientja Caroline Silva.

Por realitetin e koronavirusit, klientët po mësohen me një normalitet ri.

"Nuk është krejt si parë. Nëse nuk je duke ngrënë duhet vësh maskë gjatë gjithë kohës,thotë Rosanna Ortiz.

Menaxherët e restorantit shpresojnë se kjo rihapje mund t’i ndihmojë t’i shpëtojnë falimentimit:

"Me ndihmën e programit për mbështetur ardhurat e punonjësve arritëm rimarrim punë 30 vetë për ndihmuar si kamarierë, apo për porosi për ushqim. Kjo do na ndihmojë mbijetojmë dhe gjejmë një formë re operimi para se mbarojë kredia qershor,thotë ndihmës menaxherja Bresnahan.

Pjesa dërrmuese e shteteve amerikane kanë filluar një rihapje graduale. Ekspertët e shëndetit publik paralajmërojnë se rihapja duhet menaxhuar me kujdes për mos lejuar një shpërthim ri infeksionesh.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG