Lidhje

Projekti TAP dhe rrjeti shqiptar i gazit


Projekti për rrjetit të gazit në Shqipëri po merr fondet e para nga financuesit europianë ndërsa kompania azere SOCAR po nis studimin e gazit në këtë rajon.

Western Balkans Investment Framework (WBIF) ka miratuar financimin prej 1.1 milion euro për hartimin e projektit të gazit.

Përfaqësues të Bashkimit Europian, të disa kompanive të naftës dhe ministrisë shqiptare të energjisë diskutuan mbi hapat e para për realizimin e projektit.

Projekti TAP dhe rrjeti shqiptar i gazit
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Përfaqësues të kompanive Shell, British Petroleum, TAP AG, KESH, Albpetrol, ECS, DG Energy, së bashku me Bankën Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim u takuan për të shmangur mbivendosjet e projektit dhe për të rritur fitimin në maksimum.

Ministri i energjisë dhe industrisë Damian Gjiknuri theksoi se gazsjellësi TAP do t'i sjellë Shqipërisë gazin për banesa dhe biznese dhe një treg të konsiderueshëm të tij.

Projekti kërkon që kur gazi të vijë me tubat e mëdha pas 4 vjetësh, Shqipëria duhet të jetë gati për t'u lidhur në rrjet me një infrastrukturë të ngritur dhe me një treg të zhvilluar gazi.

Shqipëria është një pjesëmarrës shumë i rëndësishëm i korridorit jugor të gazit dhe projekti TAP sjell përfitime të mëdha për të dhe për gjithë Europën.

“Zbatimi i projektit TAP shkon 45 miliard dollarë, është një projekt ambicioz, që kërkon pjesëmarrjen e sa më shumë vendeve” - thotë Murat Hajdarjev përfaqësues i kompanisë SOCAR.

Sipas tij, ky vit është më i rëndësishmi për ndërtimit të Korridorit Jugor të Gazit. Shqipëria dhe Azerbaxhani nënshkruan në dhjetor Memorandumi i Mirëkuptimit sipas të cilit, kompania SOCAR do të drejtojë projektet për infrastrukturën e gazit në këtë rajon.

XS
SM
MD
LG