Lidhje

SHBA, akuza federale ndaj 6 personave, komplotuan të rrëmbenin guvernatoren e Miçiganit


Ndërtesa e FBI-së, Uashington, DC
Ndërtesa e FBI-së, Uashington, DC

SHBA, autoritetet ngritën akuza ndaj gjashtë personave se kishin komplotuar për rrëmbyer guvernatoren demokrate Miçiganit Gretchen Whitmer shtëpinë e saj pushimit si reagim ndaj asaj ata e quajnëpushtet i pakontrolluar i saj", bazë një padie penale u e ditur enjten një gjykatë federale.

Personat kishin muaj komplotonin, duke u këshilluar dhe trajnuar me anëtarë milicisë dhe duke provuar skenarin muajt gusht dhe shtator, sipas padisë. Katër nga gjashtë personat planifikuan takoheshin mërkurën rreth një pagese për eksplozivët dhe për shkëmbyer mjete taktike", tha FBI-ja padinë e dorëzuar gjykatë.

Disa orë pas, guvernatorja Whitmer fajësoi pjesërisht Presidentin Donald Trump, duke vënë dukje se ai nuk i dënoi supremacistët e bardhë debatin e javës kaluar me rivalin demokrat Joe Biden, por se i tha një grupi ekstremit djathtë " përmbaheshin dhe prisnin”.


"Grupet e urrejtjes i dëgjuan fjalët e presidentit jo si një qortim por si një thirrje për mobilizim, si një thirrje për veprim," tha zonja Whitmer. "Kur udhëheqësit tanë flasin, fjalët e tyre kanë rëndësi. Ato mbajnë peshë."

FBI-ja citonte njërin nga akuzuarit thoshte se Whitmer “nuk ka fare kontrolle dhe balanca. Ajo ka tani pushtet pakontrolluar. Çdo (privilegj) merr fund një ditë”.

Qeveria përdori informatorë dhe agjentë fshehtë për parandaluar komplotin e pretenduar. gjashtë personat u arrestuan mërkurën mbrëmje dhe secili përballet me burgim përjetshëm. Prokurori i Miçiganit perëndimor, Andrew Birge i quajti ata "ekstremistë dhunshëm".

" gjithë ne Miçigan mund kemi mospajtime lidhje me politikën, por ato mosmarrëveshje kurrë, kurrë nuk duhet shkojnë deri dhunë. Dhuna është parandaluar sot," u tha gazetarëve avokati amerikan i Detroit Matthew Schneider.

padinë penale thuhej se plani përfshinte zonjën Whitmer dhe shtëpinë e saj pushimit veri Miçiganit.

Whitmer është vlerësuar por edhe kritikuar mjaft lidhur me përgjigjen e shtetit saj ndaj koronavirusit. Ajo vuri kufizime mëdha për lëvizjet personale gjithë shtetin dhe ekonomi, megjithëse shumë prej këtyre kufizimeve janë hequr. padi penale nuk përmenden urdhrat e saj për këtë çështje.

Përmes komunikimeve elektronike, dy nga komplotistët e pretenduar "ranë dakord përfshijnë edhe njerëz tjerët rreth kauzës tyre dhe ndërmarrin veprime dhunshme kundër shumë qeverive tjera shteteve amerikane ata besojnë se po shkelin Kushtetutën", tha FBI-ja.

Personat janë identifikuar me emrat: Adam Fox, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris, Brandon Caserta nga Miçigani dhe Barry Croft nga Delauer.

Adam Fox tha se atij i duheshin 200 persona për sulmuar ndërtesën e Kapitolit Lansing Miçiganit dhe për marrë pengje, përfshirë guvernatoren, sipas FBI-.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG