Lidhje

Shkencëtarët kanë krijuar një vaksinë të re


Një vaksinë e re gjenetike për të cilën shkencëtarët thonë se mund të zhvillohet brenda një jave, mund të përshtatet për mbrojte nga një numër sëmundjesh, duke përfshirë Zikën dhe ndoshta kancerin.

Mushkonjat janë një nga transmetueset më të zakonshme të sëmundjeve, nga Zika tek malaria. Zika shkakton difekte lindje tek foshnjet, dhe është përhapur në kontinetin amerikan nga Brazili në Porto Riko e deri në Shtetet e Bashkuara.

Shumë përpjekje janë ndërmarrë për të zhvilluar një vaksinë kundër Zikës dhe për disa vasina tashmë kanë filluar provat klinike.

Omar Kahn, inxhinier kimist në Institutin Teknologjik të Masaçusetsit
shpreson se vaksina e tij me material gjenetik, RNA, së shpejti do të fillojë të provohet klinikisht.

"Kundër Zikës ose Ebolës, ne mund të përgjigjemi shumë shpejt, brenda shtatë ditëve. Pra, në raste të jashtëzakonshme dhe kur ju keni nevojë për një vaksinë të sigurt, ne jemi të aftë për t’u përgjigjur."


Vaksina përdor materialin gjenetik RNA për të stimuluar sistemin imunitar. Shkencëtarët mund ta programojnë këtë material gjenetik nga një virus ose bakterie për të luftuar çdo organizëm që shkakton sëmundje dhe e lidhin atë me nanogrimca.

Kjo ide ka ekzistuar, por futja e vaksinës në qeliza ka qenë sfidë, kështu që studiuesit e kanë bërë atë të vogël sa virusi që vihet në shënjestër.


Shkencëtarët besojnë se mund të jenë në gjendje të krijojnë vaksinën RNA për të luftuar një numër sëmundjesh të tjera.

"Ne jemi të interesuar të shohim nëse këto vaksina mund të përdoren për të trajtuar njerëzit me kancer dhe ata që mund të jenë në rrezik për kancere të caktuara. Ata mund të vaksinohen për të shmangur kancerin më vonë”, thotë Daniel Anderson i Institutit Teknologjik të Masaçusetsit.

Deri tani vaksina RNA është provuar vetëm tek minjtë në laborator.

Shkencëtarët kanë krijuar një kompani për të promovuar vaksinën RNA sapo ajo të jetë gati për t’u përdorur në njerëz.

XS
SM
MD
LG