Lidhje

Kriza e refugjatëve sirianë


Refugjatët e larguar për t'u shpëtuar luftimeve, presin përgjatë kufirit me Turqinë që Ankaraja të lejojë futjen e tyre në vend

Sirianët e larguar nga dhuna shkatërrimtare në vendin e tyre, po qëndrojnë përgjatë kufirit të Turqisë me Sirinë ndërsa presin lejen për të kaluar në një territor të sigurt. Dy javë më parë Ankaraja ndaloi ardhjen e të ikurve të tjerë për të ndërtuar më shumë ambjente ku të qëndronin refugjatët.

Në Turqi janë aktualisht rreth 80 mijë sirianë të sistemuar në 10 kampe. Kombet e Bashkuara thonë se rreth 250 mijë refugjatë sirianë janë zhvendosur në Jordani, Turqi, Liban dhe Irak – ku përfshihen më shumë se 100 mijë persona që janë regjistruar si refugjatë vetëm gjatë muajit gusht. Kombet e Bashkuara kanë llogaritur se më shumë se 1.2 milion njerëz janë zhvendosur brenda Sirisë, gjysma e tyre fëmijë.

Aktivistët e të drejtave të njeriut thonë se të paktën 23 mijë njerëz janë vrarë gjatë trazirave 18 mujore që kanë shpërthyer nga luftimet mes rebelëve dhe regjimit të presidentit Bashar al Assad.
XS
SM
MD
LG