Lidhje

Turqia në prag të zgjedhjeve


Turqia shkon në votime këtë të dielë dhe Presidenti Recep Tayyip Erdogan mund të përballet me sfidën më të fortë në 16 vitet që ka në pushtet. Platforma e rivalit të tij, Muharrem Ince për të kapërcyer ndasitë e thella politike të Turqisë, veçanërisht mes besimtarëve dhe laikëve ka bërë që ai të kërkojë mbështetje përtej bazës së partisë së tij laike, CHP. Zoti Ince që po ndjen pozitat e tij gjithmonë e më të forcuara, po bën madje fushatë edhe tek baza e zotit Erdogan.

Muharrem Ince, po bën fushatë në territorin e Presidentit Recep Tayyip Erdogan.

Zoti Erdogan zgjodhi të ndërtojë rezidencën e tij private në distriktin historikisht konservator nga ana fetare të Uskudarit në Stamboll.

Meqenëse Preisdenti Erdogan është prezantuar gjithmonë si mbrojtës i të drejtave fetare, Uskudar ka qenë tradicionalisht një bazë besnike e tij.

Vizita e zotit Ince në Uskudar ka një simbolizëm të madh për përkrahësit e tij.

“Ai e sfidoi Erdoganin para shtëpisë së tij. Është e qartë që Turqisë i duhet Muharrem Ince. Askush nuk mund ta frenojë. Muharrem Ince do të jetë patjetër, president i Turqisë dhe do të jetë president i gjithë Turqisë”.

Partia CHP e zotit Ince, është parë gjithmonë me dyshim nga votuesit fetarë, sepse është krijuar nga themeluesi i shtetit laik, Mustafa Kemal Ataturk.

CHP-ja më parë ishte me forcë në favor të mbajtjes në kontroll të fesë, përfshirë ndalimin e shamive të kokës në universitete dhe gjykata, kufizime që Erdogani i hoqi.

Por mesazhi i kandidatit Ince është për liri dhe drejtësi për të gjithë.

“Kur ne i hapim krahët për 81 milionë turq, nuk ka më ndarje mes krahut të djathtë, ose të majtë, mes grave që mbulojnë kokën dhe atyre që nuk e mbulojnë, mes turqve dhe kurdëve, mes sunive dhe alevitëve. Do të jetë vetëm një masë 81 milionëshe”.

Mesazhi i Inces, është më me peshë pasi ai vjen nga një familje fetare. Mësuesi në pension i fizikës, lutet rregullisht.

Dy motra që kishiin shkuar për ta dëgjuar kandidatin, kishin ndjesinë se ai ishte shkëputur nga e kaluara e CHP-së.

“Më parë CHP-ja nuk e kupronte elektoratin. Por me Muharrem Incen, është ndryshe", thotë njëra motër.

“Ai ka një retorikë bashkuese, një qëndrim bashkues, jo përçarës”, thotë tjetra.

"Pikërisht”, thotë e para.

Fushata e zotit Ince, karakterizohet nga shmangia e polemikës së acaruar që ka përcaktuar sfidat e mëparshme të partisë së tij. Ai po përdor mprehtësinë për të sulmuar Erdoganin.

Por Presidenti Erdogan vazhdon të ketë mbështetje të fortë në Uskudar në bazën e tij të fortë fetare, me paralajmërimet se të drejtat fetare që ka fituar nën regjimin e tij, do të viheshin në rrezik, nëse ai humbet.

Një nga arritjet më të rëndësishme të Erdoganit është forcimi i një klase të mesme të begatë konservatore.

Zoti Ince i ka varur shpresat tek mesazhi i shpresës për të fituar besimin e votuesve konservatorë, kundër politikës së frikës, një mesah që i ka sjellë sukses për 16 vjet Erdoganit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG