Lidhje

SHBA: Dy partitë i hedhin sytë tek gara e presidenciale e 2020-ës


SHBA, edhe pse vazhdon numërimi i votave disa prej garave ishin pjesë e zgjedhjeve 6 nëntorit për Kongresin, dy partitë e mëdha politike janë përqendruar tashmë sfidën e ardhshme - betejën presidenciale vitit 2020. Korrespondenti i Zërit Amerikës Jim Malone sjell këto hollësi.

një konferencë shtypi pas zgjedhjeve, Presidenti Donald Trump u përpoq t’i përshkruante me një ton pozitiv rezultatet, cilat bënë demokratët merrnin kontrollin e Dhomës Përfaqësuesve për herë parë pas tetë vjetësh:

"Kjo ishte një fitore e madhe për ne. Nga pikëpamja e asaj arritëm, ne gjithë kemi dalë fituar, sepse unë vërtetë besoj se nëse demokratët dëshirojnë, ne mund kalojmë shumë ligje rëndësishme.”

Me ndihmën e Presidentit Trump, republikanët e rritën paksa shumicën e tyre Senat.

Por demokratët i shohin rezultatet e zgjedhjeve këtij viti si një shenjë paralajmëruese për presidentin, ndërsa ai përgatitet kandidojë për tu rizgjedhur vitin 2020.

Chuck Schumer është udhëheqësi i pakicës demokrate Senat:

"Republikanët humbën votueset gra, pakicat dhe votuesit periferikë gjithë vendin një shkallë tillë saqë kjo duhet shqetësojë çdo kandidat republikan zgjedhjet e vitit 2020 ashtu si edhe Presidentin Trump".

Presidenti Trump ishte faktor kyç zgjedhjet e këtij viti për votuesit e dyja partive, thotë analisti John Fortier.

"Donald Trump doli shumë mirë shtetet republikane, zonat rurale, qytete vogla. Por demokratët fituan tepër zonat nënurbane, ku votuesit e bardhë dhe arsimuar votuan me shumicë kundër tij”.

Sfida për demokratët tani është gjetja e një balance midis bashkëpunimit me presidentin dhe hetimit ndaj administratës tij, thotë analisti Larry Sabato.

"Ata siguruan një fitore deri diku, por kjo nuk i ngjan aspak asaj republikanëve vitin 2010. Dhe nëse demokratëve nuk u kujtohet kjo, atëherë ata do jenë kontroll Dhomës Pëfaqësuesve vetëm për dy vjet dhe pastaj zoti Trump do rizgjidhet, duke i sjellë republikanët përsëri pushtet".

Demokratët fituan disa gara rëndësishme për guvernatorë dhe kjo mund t'i ndihmojë ata betejën presidenciale vitit 2020, thotë Jim Kessler.

"Demokratët fituan shtetet ku vitin 2016 kishte fituar zoti Trump. Miçigan, Uiskonsin dhe Pensilvani, demokratët arritën zgjedhin politikanë moderuar për guvernatorë. Muri blu i demokratëve u shkatërrua vitin 2016 po ndërtohet përsëri, nëse demokratët emërojnë njeriun e duhur vitin 2020."

janar, balanca e pushtetit Uashington do ndryshojë dhe demokratët do marrin kontrollin e Dhomës Përfaqësuesve.

njëjtën kohë, demokratët i kanë hedhur sytë drejt vitit 2020 dhe procesit përzgjedhjes një kandidati presidencial i cili do përpiqet t’i mohojë Presidentit Trump një mandat dytë katërvjeçar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG