Lidhje

Vëzhguesit vendorë: Fushata jotransparente


Vezhguesit vendore mbi fushaten
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Në Tiranë, Koalicioni i Vëzhguesve Vendorë publikoi raportin e dytë të monitorimit të procesit zgjedhor. Sipas tyre, partitë politike po zhvillojnë fushata zgjedhore të shtrenjta dhe jotransparente, komisionet zgjedhore nuk po punojnë rregullisht, ndërsa prokuroria nuk po heton denoncimet për blerje votash.

Vezhguesit vendore mbi fushaten
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Koalicioni i Vëzhguesve Vendorë publikoi sot raportin e dytë të monitorimit mbi përgatitjen e procesit zgjedhor, ku renditen një seri shkeljesh ligjore në afate dhe organizim.

Sipas raportit, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka sjellë një çoroditje artificiale të procesit, duke mos zbardhur në kohë vendimet e veta.

Vëzhgimi nxori se K.Q.Z. ka shkelur barazinë para ligjit të subjekteve konkurruese, duke dhënë gjykime të ndryshme për dy çështje të ngjashme.

Institucionet e administrimit zgjedhor duhet të rritin profesionalizmin dhe transparencën e procesit zgjedhor. Ashtu si KQZ, edhe Kolegji Zgjedhor po ndjek standarte të dyfishta në trajtimin e çështjeve të paraqitura.

K.Q.Z. nuk ka kryer ndonjë rol aktiv në monitorimin e hartimit të listave, megjithatë ia kaloi çështjen e lëvizjeve të dyshimta në listat e zgjedhësve organit të prokurorisë.

Nga ana tjetër, Komisionet Zonale të Administrimit Zgjedhor nuk po funksionojnë rregullisht, duke penguar subjektet që të shfrytëzojnë të drejtat e tyre ligjore, të cilat madje as nuk mund të ankohen më tej.

Raporti i Koalicionit të Vëzhguesve Vendorë theksoi se fushata zgjedhore nisi prej të gjitha partive kryesore, duke shkelur afatin ligjor.

Edhe gjatë kësaj fushate po vihet re ndjeshëm përdorimi i burimeve publike, dhe i veprimtarive të maxhorancës, si përurimet dhe legalizimet në favor të kandidatëve të qeverisë.

Blerja e votave nuk po ndiqet nga prokuroria dhe asnjë organ tjetër, ngjarje që rrisin artificialisht tensionin dhe ulin besimin e qytetarëve tek procesi zgjedhor.

Pjesa më e madhe e mediave po transmetojnë materialet filmike të përgatitura nga vetë partitë politike.

Nga ana tjetër, partitë politike po bëjnë fushata të shtrenjta, duke përdorur gjerësisht median dhe duke shkelur një sërë parimesh vërtetësinë e ngjarjeve për publikun e gjerë.

Pavarësisht Rezolutës së Dhjetorit për ngritjen e Komisionit Parlamentar dhe megjithë angazhimin përpara qytetarëve e partnerëve ndërkombëtarë për bashkëpunim, në fakt vullneti politik, komunikimi mes forcave politike dhe konsensusi për ndryshimet e rëndësishme ligjore ka munguar dhe vazhdon të mungojë.

Angazhimi i partive politike për dekriminalizimin e politikës është kthyer në retorikë politike dhe nisma të cunguara nga opozita apo maxhoranca.

Fryma e dialogut për këtë çështje vazhdon të mungojë, por maxhoranca dhe opozita vazhdojnë të shkëmbejnë akuza për mungesë vullneti dhe bllokim të procesit.

Koalicioni i Vëzhguesve Vendorë deklaroi se nisur nga ecuria e deritanishme e fushatës dhe procesit zgjedhor, ka shenja se ecuria e zgjedhjeve dhe nxjerrja e rezultateve do të jetë problematike edhe këtë radhë.

XS
SM
MD
LG