Lidhje

Robotët në Japoni


Një robot të uron mirëseardhjen në hotel; një dinosaur të regjistron, dhe një transportues i motorizuar valixhesh t’i sjell ato në dhomë. Ky është i quajturi “Hoteli i Çuditshëm” në Japoni, ku klientëve u shërbejnë robotët, ku nuk ka më bakshishe, dhe ku dyert i hap teknologjia e identifikimit të fytyrës.

Japonezët janë tashmë të familjarizuar me robotët, por këtu në “Hotelin e Çuditshëm”, ka një robot në çdo cep. Një humanoid të mirëpret dhe një dinosaur miqësor të orienton për regjistrimin, që është plotësisht i automatizuar.

Klientët nuk kanë pse të shqetësohen se mos humbasin çelësat e dhomës, pasi hoteli përdor teknologjinë e identifikimit të fytyrës për të lejuar hyrje-daljet e njerëzve. Portieri nuk ju thërret dot një taksi, por mundet t’ju ofrojë mëngjesin, si dhe informacion në japonisht dhe në anglisht.

Punonjësit nuk kanë mosmarrëveshje me njëri-tjetrit, falë ekspertizës së programuesve, pasi siç thotë projektuesi Yusuke Hara, fare mirë mund të fillojnë luftërat ndërmjet robotëve.

“Në këtë projekt janë përfshirë robotë të krijuar nga prodhues të ndryshëm, dhe me karakteristika të ndryshme. Duke i patur të gjithë në të njëjtin vend, do të ketë përplasje ndërmjet sistemeve të tyre të sensorëve. Është tepër e vështirë nga pikëpamja arkitekturore harmonizimi i tyre.”

Ndërkohë që transportuesit e bagazheve funksionojnë shumë mirë, nuk të duhet as të kesh para të thata me vete për t’u lënë bakshish.

Në dhomë, klientët mirëpriten nga një robot në formën e një tulipani të shëndoshë. Ai quhet Tulip. Në dhomë nuk çelësa dritash, kështu që Tulipi do t’ju ndezë dritat, dhe do t’ju planifikojë edhe zgjimin në mëngjes.

Hideo Sawada drejton hotelin, si pjesë e një parku argëtimi. Ai insiston se përdorimi i robotëve nuk është thjesht një marifet, por një përpjekje serioze për më shumë efikasitet.

“Arsyeja e parë që ndërtuam këtë hotel, është se synonim të bënim hotelin më efikas të botës. Arsyeja e dytë ishte t’u ofronim më shumë turistëve që po shtohen në numër, ndërkohë që hotelet në Tokyo, Osaka, Nju Jork, Londër, po rrisin çmimet dhe njerëzit nuk janë në gjendje të shijojnë qëndrimin e tyre. Donim të ofronim një hotel me kosto efikase dhe që është ndërkohë edhe argëtues.”

Dhomat këtu fillojnë nga 80 dollarë, një çmim fantastik për në Japoni, ku në çdo hotel standart, çmimet janë dy dhe trefish më shumë.

Një aspekt që nuk menaxhohet dot nga robotët është siguria. Ajo menaxhohet nga njerëz, të cilët mbikqyrin 24 orë nëpërmjet kamerave sigurinë e klientëve.

XS
SM
MD
LG