Lidhje

Emigrantët sfidojnë Evropën


Mijëra emigrantëve hypën në trena dhe autobusë dhe ecën nëpër Maqedoni dhe Serbi të dielën në përpjekje për të shkuar në Hungari, ku autoritetet po ndërtojnë një gardh teli për t'i ndaluar të hyjnë.

Emigrantët, kryesisht sirianë, irakianët dhe afganë që janë larguar nga konfliktet e përgjakshme në vendet e tyre, mund të udhëtojnë lirisht nëpër Evropë në kërkim të vendeve të punës dhe një jete më të mirë në qoftë se mund të kalojnë në Hungari. Emigrantët zbarkuan në Greqinë e shkatërruar nga borxher, një vend i BE-së që përballet me trazirat e veta financiare. Policia maqedonase fillimisht mbajti valën e emigrantëve nga hyrja në vendin e tyre dhe i drejtoi më në veri, duke mbyllur kufirin me Greqinë.

Por Maqedonia hoqi kufizimet të shtunën dhe deri në mesditë të dielën, 6,000 refugjatët dhe emigrantët kishte kaluar në Serbi, ku u ngritën tetë tenda të mëdha të Kombeve të Bashkuara për të siguruar ushqim dhe strehim për refugjatët.

Ministri i Jashtëm italian Paolo Gentiloni tha se mijëra emigrantët që arrijnë brigjet jugore të Evropës pas kalimeve të rrezikshme të Mesdheut kërcënojnë "shpirtin" e Europës.

"Për emigracionit," tha Gentiloni për gazetën Il Messaggero "Evropa është në rrezik të shpalosë më të keqen e vetvetes. Egoizmin, vendimmarrjen e paqartë mes shteteve anëtare. Unë jam shumë i shqetësuar. Kjo çështje sot do të vendosë nëse Evropa do të rizbulojë shpirtin e saj apo do ta humbasë atë përgjithmonë. "

XS
SM
MD
LG